Mona Lidén, utopiamona

Värt ett besök!

Hösten har anlänt. Eller. Sommarvärmen har kommit lagom till slutet av augusti. Men i kalendern är det väl ändå höst? Hur som helst, butikerna i Umeå är fyllda med kläder, accessoarer och varor som är anpassade efter en mörkare och något kyligare årstid. Jag älskar hösten, jag önskar att hösten räckte ända till skyltsöndag! Det ska vara lagom kallt, hög luft och färgsprakande natur. Inte grått och regnigt. Modet är lager på lager och färgerna är jordnära och neutrala. Och man kan strosa runt på stan i skinnskor utan att behöva svalka fötterna i en ishink efteråt.

Och på tal om stan. Hösten är inte bara skolstart, kläder, sur fisk och ljuslyktor, det är mycket mer än så när det gäller Umeå! Framför oss har vi en späckad kalender med event och tillställningar som helt klart är värda att besöka. Eller vad sägs om en Smakfestival, Umeå Pride och Fashion Week!? Allt under september och början på oktober.

Det slog mig när jag flyttade från Stockholm för tio år sedan, att jag varit så upptagen med livet att jag glömt utbudet som vår huvudstad erbjuder. Efter ett par år är det lätt att ta kulturen för given och sluta hänföras över människors kärlek till musik, dans, teater, mat och mode. Bakom varje event, föreställning och festival, finns det eldsjälar och hårt arbetande personer vars hjärtan glöder för just deras sak.

I min yrkesroll idag möter jag mängder med människor som kämpar med just detta. Att med stram budget, kort om resurser och en del dessutom vid sidan av ett heltidsjobb, sy ihop ett program till det de brinner för. En agenda som kan presenteras för Umeåborna och väcka deras intresse. Något som inte går obemärkt förbi.

I helgen kunde vi se en ström av zombier vandra genom centrala stan. Inte klokt vad folk är hängivna sina intressen. Jag gillar det! Och jag hoppas att ni som bor därute uppmärksammar det. Bli inte bekväma och hemmablinda. Ta inte allt som anordnas för givet, läs inte bara om det på sociala medier och i tidningen, utan kom och besök! Stan bubblar och sjuder och utbudet av mode, mat, kultur och evenemang har aldrig varit bättre. Jag låter mig imponeras av Umeå och försöker bidra till ett levande och inbjudande centrum så mycket jag bara kan.

I höst kommer jag, med familjen i släptåg, att gå på stan! Vi kommer att handla dagiskläder och skolprylar, höstjackor och vinterkängor i butikerna. Vi kommer att smaka på världens mat och njuta av dofter långt från snabbmakaroner och korv. Vi kommer att tåga i Prideparaden och se Umeå kyssa homofobin hejdå under en färgsprakande regnbåge. Och vi (möjligen de tre barnen i något mindre utsträckning) kommer att njuta av modehösten och alla spännande designers som väntar på att få komma ut i rampljuset för en stund. Umeå lever och blomstrar, trots att löven gulnar och cykelsadeln är iskall av nattens kyla. Det är i centrum det händer och jag lovar att det är värt ett besök!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>