En stark kvinna…

Den senaste månaden har jag läst en del böcker av Marie Hermansson. Hon är född 1956 i Sävedalen utanför Göteborg. 2005 fick hon de svenska bokhandlarnas skönlitterära pris för ” Mannen under trappan ”. Med sin förmåga att fritt röra sig mellan realism och saga intar hon en särställning bland svenska prosaister. Hon har även varit Augustnominerad.

hembiträdetJag har precis avslutat ”Hembiträdet”. En både spännande och underhållande bok.

Yvonne är en framgångsrik organisationskonsult. Hon känner leda såväl i jobbet som i sin familj. För att liva upp sig börjar hon vandra runt i ett främmande villaområde. Ett hus i synnerhet väcker hennes intresse, makarna Ekbergs. Hon får veta att de söker en hemhjälp och går dit på en anställningsintervju. Hon får jobbet. När hon börjar sitt arbete märker hon snart att allt inte står rätt till. Bland annat, var är frun i huset? Hon dras alltmer in i familjens mörka hemligheter.

Från början var jag inte speciellt förtjust i karaktären Yvonne. Men jag började gilla henne mer och mer. En stark kvinna som vågade gå sin egen väg även om det är på ett ovanligt sätt.

Jag var på Röda Korsets bokavdelning i går och hittade Marie Hermanssons bok ”Musselstranden.” Jag ska börja att läsa den i kväll. Återkommer med kommentarer längre fram.

Dags för en kopp kamomillte och en stund av tv tittande. / Mona