Sista natten med dubbelsiffran

Sista kvällen som 44-åring. I morgon blir jag 45. På något sätt låter det så väldigt mycket värre. Man är på väg mot 50 med stormsteg. Jag brukar inte låta det där med åldern hindra mig särskilt mycket här i världen. Jag gör det jag vill ändå, även om många har synpunkter på mig och mitt sätt att vara.

För det passar sig inte att stå i matchtröja i en hockeyklack när man är medelålders. Man ska akta sig för att le alltför glatt på krogen, för när som helst kan någon få för sig att man är patetisk och inne i det omtalade leopardstadiet. Man ska definitivt inte ha svart-röd-randiga torgvantar med döskallar på. Grönt nagellack bör man undvika. Och så ska man akta sig för att slänga alltför mycket käft med hockeypojkarna, för vem vet om hon inte är lite intresserad ändå.

Ibland blir jag hjärtligt trött på alla som ska ha synpunkter på ditt och datt. Eller kanske mest förvånad, eftersom jag själv aldrig har förstått det där med intresset för vad alla andra har för sig. Jag har många färgstarka kvinnor runt omkring mig. Färgstarka på väldigt olika sätt. Och alla har vi en gemensam nämnare. Folk har synpunkter på oss. Långt mer synpunkter än vad de har på män i vår ålder och situation.

För om man är man är det alldeles naturligt att stå i en hockeyklack i matchtröja även om man passerat 45. Om man är tillräckligt trevlig på krogen betraktas man som ett kap och inte ett dugg patetisk. Man kan ha ungdomliga kläder utan att det väcker stor uppmärksamhet. Och en man som är slängd i käften med unga tjejer, han har pondus minsann.

Visst är det så att vi kvinnor är lite hårdare på att döma varandra än vad män är? Och många män i min egen ålder, har väldigt mycket synpunkter på mitt sätt att vara.
När jag blir sådär irriterad brukar jag tänka på ett talesätt som en 25-årig idrottskille sa till mig en gång.
"Monica, en sak ska du ha klart för dig. Kvinnor är som bäst över 40, men män över 30 är för gamla för att inse det"

Med den insikten inväntar jag glatt min 45-årsdag och tänker att jag har en jäkla massa roliga år på krogen, i hockeyklackar och i döskallevantar innan jag har gjort det jag ska här på jorden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.