HMS

Jag läser i Amelia om den nya trenden – sluta städa hemma. Sedär, jag har alltid haft känslan av att jag är före min tid och att förr eller senare måste världen inse det. Trebarnsmamman Lotta Sjöberg har startat ett städuppror med en grupp på Facebook där man kan lägga upp bilder från sitt eget stökiga hem för att stötta andra i sin strävan att våga ha det sådär. Gratis terapi.

Det finns också handfasta tips och råd över vad man ska göra om man hamnar i städångest-fällan.
 
 • Har du ett avstannat renoveringsprojekt? Låt det vara till du får lust att fortsätta. Njut av att alla förstår att det är rörigt att renovera.
  Anmärkning: DEN fördelen har jag redan insett! Det är därför mitt undermedvetna nu startar renoveringsprojekt överallt.
 • Om det är så stökigt hemma att du blir arg: Gå hemifrån med familjen och skaffa positiv energi.
  Anmärkning: Jag undrar om det är det min man försöker med när han nu vill planera in alla möjliga hemifrån-flykter, som restresor och hockeytripper till södra delen av landet, istället för att riva badrum och spika lister.
 • Bjud hem gäster utan att städa. Öva gradvis. Börja med närmaste vännerna och avsluta med svärmor.
  Anmärkning: Om man mitt under brinnande hockeysäsong lyckas bjuda hit sonens svärföräldrar på ett första besök och tvingar dem att äta hämtpizza sittande på julpyntskartonger, har man väl hunnit ganska långt? 
 • Sänk ambitionsnivån. Tvätta bara de fönster du tittar ut genom.
  Anmärkning. Jag har funderat på råglas i hela huset. Det blev fint i badrummet. Alternativet är att ha så många saker att man inte ser ut i alla fall.
 • Utmana din fåfänga. Sätt upp barnens obegripliga pyssel bredvid fintavlan i vardagsrummet.
  Anmärkning: Äger jag några andra tavlor än barnens alster??
 • När du ska städa – prioritera. Tänk efter vad du prioriterar bort just då och känn efter om det är värt det.
  Anmärkning: Jag är rädd för att jag har det där tänket inprogrammerat redan. Alternativet att börja städa nästa gång jag har tandläkarbesök känns dock lockande.
Jag kom att tänka på när en prydlig ungkarl var hem till mig på fest för några år sedan.
”Ni har ett så levande hem” sa han.
Det där lät fint tyckte jag.
”Det där är hans sätt att säga att det är kaos här, fattar du inte det” sa min man bistert.
 
Lotta Sjöberg hävdar att ”Hemtrevligast är de hem som ingen ber om ursäkt för”.
”Hemmen med självförtroende”.
Det där tyckte jag också lät ganska fint.
Så från och med nu är mitt hem klassat som ett Hem Med Självförtroende. HMS.

4 kommentarer

 1. Berith

  Så har jag haft sen 1968 (utom när min mamma varit här)jag har som ursäkt att jag är bohem. Sanning att säga SER jag helt enkelt inte att det är ostädat. Förmodligen är jag en bokstavsmänniska DAMP, ADHD eller nåt. Jag tycker INTE det är trivsamt med ett ”blåst” hem. En som kom in hit igår sa att det var ett LEVANDE HEM, tjusigt sagt, va?

 2. Monica Lundqvist

  Ingmarie – tro det eller ej, men julpyntslådorna är nu i källaren!Å andra sidan finns det nya kartonger att sitta på just nu. Eller så kan du få ligga i gullfibret på bron och äta Billys pizzor värmda i nya micron? Självklart har du en lådsittning med uppvärmd mat innestående. Glöm inte att den ska kombinerads med tre timmar hockey bara :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>