Slut på is?
På Vännäs kommuns hemsida finns just nu en rubrik angående rötmånaden, samt en serie tips på hur man ska undvika att mat förfars under denna period. Rötmånaden sägs inträffa när det är varmt och dessutom högre luftfuktighet än vanligt.
Jag har bott under sju år i Barcelona. Där är det mycket vanligt att luftfuktigheten ligger över 75%, ofta över 90%. Och ’varmt’ betyder över 30 grader, ihop med den höga luftfuktigheten.
Ändå talas aldrig om någon rötmånad… Dessutom är man inte lika hysterisk på att stoppa in mat i kylen som här. (visserligen tillagas inte mat så ofta med grädde och smör där, men, visst är svenskar snabba som attan på att stoppa in även exempelvis en köttstek i kylen också? Något man inte är lika stressade över i Katalonien…) (inte är det särskilt vanligt med magsjukor heller….)
Häromdagen läste jag en mycket intressant notis. Det var beträffande just rötmånaden och dess infallande. Det stod lite i förbigående om att kanske var det så att rötmånaden inföll precis när isen som man hade i skafferierna innan kylaggregatens tid brukade vara definitivt slut eller, gissar jag, bortsmält. Och att det var en anledning till att bakterierna började härja just i juli någon gång.
Jag tyckte det lät som en intressant tolkning!
Senaste kommentarerna