Monica Wahlström, Vännäs

Matproblem

Tja, en flitig kommentator på bloggen vill gärna höra mer om hur det går med integreringen.

När det gäller mat blir det lite,,,besvärligt.

Jag saknar katalanska matvaruaffärer alldeles enormt.

Jag saknar charkdisken, att kunna få ett par skivor kött uppskuret av valfri bit. Det stora utbudet. Färskt kött, fågel och framförallt fisk.

I Vännäs finns ingen manuell chark kvar. Det är extremt tråkigt…

Och för er som bott utomlands länge, köttfärs går det inte längre att köpa om man inte ska andas in och inta en ignorerande attityd. Förr var köttfärs en färskvara. Nu FINNS ingen köttfärs som man måste behandla varsamt. All köttfärs förpackas och sen är sista-datum 8 dagar senare… Uäahck, så äckligt! (visst är den spanska varianten, att peka ut den köttbit man vill ha och se på medan den mals extrem åt andra hållet, men, förr maldes ju faktiskt köttfärsen I BUTIK i Sverige, och såldes malningsdagen och dagen efter…..)

Nu kommer väl nåt att upplysa om att det är nåt i förpackningnen som inte är farligt och som konserverar, men jag tycker det känns oaptitligt! Jag har fortfarande kvar nåt paket älgfärs som vi fått av snälla släktingar och vänner. Funderar på att försöka köpa fryst köttfärs istället, den kan väl inte ha genomgått samma långa lagringsprocess utan frysts direkt?

Att gå och handla mat när man inte har planerat känns ibland svårt. Det är mest…korv. Det finns lite förpackad färsk kyckling ibland, och lite fisk. Kött finns ju med, men allt är ju färdigförpackat, och mycket i stora ’portioner’.

Idag slog jag till på rödspättafiléer. Färska. Panerade lite försiktigt, blev jättegott. Till tonåringen och mig rostade jag varsin franskskiva och la på färdiginköpt skagenröra. Treåringen åt två spättafiléer, och ett stekt ägg. Vi avslutade allihop med en chokladbit var. Detta passar jag på och skriver om, jag är ju gräsänka, och det har blivit korv och pasta flera gånger de dagar jag varit själv… Så, idag blev det iallafall ordentlig mat!

Men, det är mycket jag saknar i matväg, det må jag säga….

2 kommentarer

  1. Anna Malaga

    Fy för lângtidsköttfärs! Men vad ska butikerna göra när ingen efterfrâgar kött- och charkdisk?
    Färsen förpackas i en slags gas som ju naturligtvis är HELT ofarlig, som allt annat, innan nâgon kommer pâ att det kanske inte var sâ bra….
    En bra sak: fiskbil! Den kommer en gâng i veckan till byn där jag är pâ somrarna.

  2. Monica W

    Hm…ja, du är väl på ett ”inte alltför stor ställe” på somrarna. Här hag jag bara hört om glassbilen 😉

    Så småningom måste man nog vänja sig vid att köpa frysta produkter, och hitta sånt som man gillar bland dessa… Men, den färska rödspättan var ovanligt okej!

    Vi får frossa när vi är i bcn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.