Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Till kyrkogården

Strax ska vi iväg till kyrkogården, och tända ljus på några av våra närmastes gravar.

I Katalonien är det också tradition att besöka kyrkogårdarna just den 1 november, men där lämnar man blommor framförallt.

Kyrkogårdarna är väldigt annorlunda. Varje gravplats är en nisch, och det ser nästan ut som skåp, med mängder av ‘skåpar’ uppradade runtom på kyrkogården. Det finns alltid speciella stegar på kyrkogårdarna så att man ska kunna klättra upp och lämna blommor och så om man ska besöka en nisch som sitter en bit upp.

Den största kyrkogården i Barcelona ligger på ett litet berg precis vid havet. Det är nog bland det mest havsnära som finns. Kyrkogården är helt enormt stor, nästa som en stad, med rad på rad på rad med nisch-skåp.

Jag tycker det är lite läskigt… När spanjorer ser våra kyrkogårdar brukar de häpna över hur vackert det är, och tycker de mer liknar vackra parker än deras kyrkogårdar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>