Monica Wahlström, Vännäs

Ask-onsdagen

En variant av ”Kung Carnestoltes”, som busar till det för barnen i Katalonien under karnevalsveckan.

Ja, idag är det askonsdagen. I min katalanska almanacka står det ’dimecres de cendra’. Jag har alltid trott att det hetat askons-dagen, men ’cendre’ är aska, och därmed har det plötsligt blivit tydligt! Så här står det i svenska Wikipedia:

’Askonsdagen är den dag som inleder den egentliga fastetiden. Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag jagades ut ur kyrkan. Efter absolution fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen.

Under askonsdagsmässan är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Vid tecknandet säger prästen detta eller liknande: ’Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium.’

Askonsdagen har en plats med detta tema i Svenska kyrkans evangeliebok. Den återinfördes 1983 efter att ha varit bortplockad sedan reformationstiden.’

Närmande mellan protestantism och katolicism, ja, det är ju samma religion…

I Spanien har KARNEVALEN just avslutats. Jo, det är inte bara i Rio det är karneval…

I sonens förskola var karnevalsveckan väldigt rolig. Varje dag skulle en specialgrej göras. En dag skulle de komma med målat ansikte. En annan ha på sig skjorta och slips. En dag skulle de komma med förkläde. Ytterligare en dag med en busig frisyr/peruk.

Det är ’kung Carnestoltes’ som ’bestämmer’ vad varje dag ska innehålla. Han är en lustig figur som är den som busar till det och säger åt barnen hur de ska bete sig under karnevalsveckan. Sista dagen är det så utklädning, men ’dräkten’ gjordes i vår sons fall på förskolan. Det är väldigt roligt och uppsluppet!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.