Monica Wahlström, Vännäs

Sverige inte bäst på mänskliga rättigheter i allt

Minns hur jag hajjade till när jag såg en dokumentär om barn och brist på mänskliga rättigheter runtom i världen, på katalansk TV när jag bodde i Barcelona.

Vid filmens inledning fladdrade bilder från vad som föreföll vara Sydamerika, Afrika och några Asiatiska länder förbi och filmen påannonserades. Hoppsan – några snöhögar, och väldigt svenskliknande.

Det var sedan inslag om hur barn på olika sätt förvägrades olika grundläggande rättigheter i Guatemala, Rwanda, Pakistan och ett par länder till. Samt i Sverige. Det var inslag om några olika "papperslösa flyktingar", en höggravid kvinna som inte vågade föda sitt barn på sjukhus, och om barn som inte fick gå i skola och som inte kunde gå till doktorn när de var sjuka av rädsla för att bli angivna till polisen.

I Spanien är det självklart att alla som har akuta behov av hjälp har rätt till sjukvård. Så enkelt är det inte i Sverige.

Jag anser att behovet av sjukvård ska skiljas från övrig migrationspolitik. Av skälet att akut och grundläggande sjukvård bör vara en mänsklig rättighet. Särskilt för barn. Iallafall i Sverige.

Läs artikeln på DN Debatt skriven av två folkpartister i ämnet.

En kommentar

  1. Krister Klermalm

    Många papperslösa i Sverige lever i ett ingenmansland.
    De skygglappar hos vissa politiker och tjänstemän ute i landet har är skrämmande. Många av dessa är rädda om sitt eget skinn och uttalar sig att dem följer bara lagar och regler. Mer protester och agerande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.