Monica Wahlström, Vännäs

Svenskar är insnöade

Min kompis Maina tipsar om nedanstående youtube-klipp.

Det är ganska långt, nästan 12 minuter, men ta dig 12 minuter och titta på det! Det handlar om hur det är ställt med vår syn på kunskap och vilken kunskap vi har om omvärlden. Han i klippet ställer några frågor. Den första – vem är Kinas ledare (det kunde jag då jag nyss hört om Kina på radion, men glömmer nog om några veckor…)? Vet du vad Kinas ledare heter? Härén pratar om att kunskapen om västvärlden ofta är väldigt stor bland utbildade asiater, medan vi västlänningar ofta står oss väldigt slätt gällande de allra mest basala kunskaperna om Asien. Och det är i Asien nya jobb är på uppgång, särskilt inom teknik och industri.

Jag tycker detta gäller ganska mycket. Särskilt vi svenskar tycker vi är väldigt bra. På det mesta. Som sjukvård (håller inte med!) och skola (har en hel del dubier!). På ett seminarium som jag besökte för jobbets räkning häromdagen blev det tydligt hur långt Sverige ligger efter på familjerättens område.

Se youtube-klippet. Det kan vara en viktig tankeställare!

 

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Det var verkligen ett intressant klipp att se och lyssna på, men…

    Föreläsaren nämnde vid ett tillfälle att 300 miljoner TV-tittare hade kollat på ett visst TV-program – ”alltså fler än det finns amerikaner” – sa han. Nu finns drygt 310 miljoner. Undrar därför när han höll sitt föredrag. Här finns en intressant webbplats:

    http://www.census.gov/

  2. Maina

    Fredrik höll föredraget den 22 okt 2007. Hur många amerikaner fanns i USA då?
    Han höll ett föredrag till, den 23 okt, också värt att lyssna på. (35 min)

  3. Monica Wahlström

    Svar till Maina (2010-11-08 16:12)
    Kanske han mer ville ha en poäng i hur ofantligt många kinesiska tv-tittare som finns när denna person spelar basket. Kanske viktigare än det exakta antalet. han kanske gjorde en grov jämförelse,,,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.