Monica Wahlström, Vännäs

Hur ser främlingsfientligheten ut?

Jag kommer att länka till ett blogginlägg som jag hoppas ni läser. Det är skriven av en ung kille, som tillsammans med sin syster bloggar (systern har jag i mitt Twitterflöde, en rolig tjej!). Jag förmodar tyvärr att det är ett ganska "vanligt" inlägg, jag menar, det finns nog många som skulle kunna skriva ungefär liknande som Mohammed, och det är sorgligt.  

Det som hände i Vännäs på våren 2009 fick ju till följd att väldigt många vännäsbor tog avstånd från främlingsfientlighet och rasism. Trots detta var det 142 personer som röstade på SD i riksdagsvalet. Visserligen bara 2,6 %, och bland det lägsta i Sverige, men ändå.

Det som är viktigt är just hur du och jag reagerar på helt vanliga människor som finns i vår närhet och som inte är stöpta i "vanlighetsformen". Jag minns att jag som liten tyckte det var fruktansvärt spännande med tv-program om personer med annat ursprung än svenskt. Det närmaste man kom någon invandrare när jag växte upp i Vännäs var ju någon enstaka person som var adopterad, och det är ju annorlunda… Innan Vännäs bodde familjen i Sävsjö i Småland,och i skolan jag gick där fanns heller inget annat än svenskar (ja, kanske någon nordisk invandrare..) och jag minns att vi en gång åkte förbi ett hus där det bodde en familj med romer, det var något att åka ock kolla på, och jag tyckte det var fruktansvärt spännande… Så har jag växt upp! Sedan har jag av olika skäl kommit nära andra kulturer lite senare, från och med tonåren.

Läs Mohammeds blogginlägg och rannsaka dig själv, skulle du reagera om din granne var från en annan kultur? Och hur skulle du reagera?

http://cherinomohammed.blogg.se/2011/january/ett-langt-men-viktigt-inlagg.html

4 kommentarer

  1. Stellan Bojerud

    Skulle du reagera om din granne var från en annan kultur? Jag har en muslimsk granne och har hjälpt honom med några myndighetskontakter. Alltnog brukade han spöa upp sin hustru, så en annan granne anmälde honom, vilket omsider ledde till fällande dom för misshandel. Det är bombenkelt. Behöver han hjälp i kontakt med Skatteverket så får han det, men misshandlar han sin hustru kan han i den frågan inte påräkna min hjälp.

  2. Stellan Bojerud

    Ingen skall behöva uppleva det han beskriver. Helt rätt – ingen! För några år sedan hade tre pojkar – det är inte politiskt korrekt att säga varifrån de kom – trängt upp vår 12-åriga dotter mot en vägg och rånat henne på mobiltelefon och kontanter. Men de krävde ytterligare 200 kronor för att släppa henne fri.

    Då kom den jovialiskt rundmagade T förbi. Har du problem, frågade han vår dotter. Hon svarade ja varvid de tre unga männen tillhöll den gamle att passa sig. Därefter angrep de honom, men fälldes till marken. T är nämligen världskänd katate-mästare (vår dotter är adopterad, Indien).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.