Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Ingen kvinna som kommunalråd – i allt för många kommuner

I nästan en tredjedel av alla kommuner i Sverige har det aldrig funnits en kvinna som kommunalråd. Kommunerna där det alltid varit män som ordförande i Kommunstyrelsen är jämnt fördelade över landet. Det är också jämnt fördelat på kommunstorlek och på politisk färg.
Demokratiminister, Birgitta Ohlsson (Folkpartiet) säger följande utifrån denna granskning som gjorts av SVT: ”Jag tror att många av dessa kommuner behöver skämmas en hel del, att vi inte hunnit längre. Sedan tar vi också upp i den kommande demokratiutredningen hur vi ska få fler kvinnor att spränga glastak och orka vara kvar inom politiken för nu måste vi leverera”.
Birgitta Ohlsson
Vad jag vet tillhör Vännäs en av de kommuner som aldrig haft ett kvinnligt kommunalråd.

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Monica. Det är väl bara att kvotera in en den 14 september!!! Det verkar vara vänsterpartiers lösning på detta ”problem” i alla fall.

  2. Monica Wahlström (inläggsförfattare)

    Jag är ju verkligen inte vänsterpartist, och tror att det handlar om att göra ett långsiktigt och ordentligt arbete. Jag tror verkligen att politiken behöver göras mer tillgänglig. En KF-ordförande som med maktspråk försvårar för deltagande i politiken (se mitt förra inlägg) underlättar inte heller det minsta. Stort ansvar ligger på de partier som har mest makt, det är de som har mest muskler.

    Få kvinnor, och få kvinnor under 50 finns i politiken. Detta är ett demokratiproblem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>