Östtegs skola vill stanna på Fridhem!

Nu har vi landat på Fridhem i fantastiska lokaler. Ett varmt mottagande av både personal och elever, även om vi ”puttat” iväg några för att få klassrum nära varandra. Mycket hjälp har vi fått där av olika varianter. Vi trivs som fisken i vattnet. Fin miljö utanför, nära Gammlia och nära stan med alla utbud. Perfekt för föräldrar att hämta och lämna när det behövs. Bussåkning som går smidigt och inte tar så mycket tid.

Men för att börja från början. Östtegs skola skulle renoveras och byggas om. Innan beslutet var klart så upptäckte flera kollegor och elever problem i lokalerna, mer eller mindre. En planerad flytt från skolan blev en snabbflytt till Matrisen för F-3 och 4-6 hamnade på Umestan i John Bauers gamla lokaler. Att dela på en skola är ingen hit. Det naturliga samarbetet, informationen och kunskapsutbytande fungerar inte. Det kändes inte bra att splittra oss, men vi kunde ha möten tillsammans och även mötas på andra sätt. Fadderverksamhet och samverkan haltade även om vi försökte göra det så bra som möjligt.

Matrisen skulle bli jättebra för F-3, men där började det med att vissa kollegor inte kunde vara i vissa delar av huset, vissa rum m m. Till slut så kunde de inte alls vara där. Eleverna fick utslag och andningsproblem och annan problematik. En del föräldrar höll sina barn hemma och några barn fick vara i en helt annan del av huset och i ett rum som kallades ”Röda Rummet”. Så hastigt och lustigt med två månader kvar av terminen så gick flyttlasset igen – till Fridhem. Men, det var bara en tillfällig lösning för nu började det Stora Pådraget – var skulle vi nu evakueras efter det?
Jo, Skärgårdsskolan i Holmsund!!! Fattar inte hur det beslutat har fattats. Nu hamnar vi ännu längre bort från varandra. Bussåkningen kommer att ta mycket mer tid, elevernas garanterade undervisningstid gör att dagarna kommer att bli långa av naturliga skäl.  Fortfarande är vi inte en ”hel” skola eftersom mellanstadiet inte följer med oss utan avståndet blir bara längre. Den pedagogiska tanken och den berömda ”röda tråden”  kommer inte att kunna gå att genomföras. Vi har även fått signaler från föräldrar som tittar på andra skolaternativ.

Dessutom kan inte kommunen garantera att vi alla kan få en frisk arbetsmiljö på Skärgårdsskolan!

Allt detta har sin början i att kommunen inte tagit ansvar för sina skollokaler och förskolelokaler!! Med ett stort eftersatt underhåll så går det inte längre med att ”sätta på plåster” utan man måste operera. Då faller det på att det inte finns lokaler som kan använda för att evakuera skolor till – det är inte klokt! Vad kostar allt detta oss skattebetalare och vad kostar det våra elever!

För att göra det lättare att acceptera – låt oss stanna på Fridhem där vi funnit oss väl tillrätta och där vi får behålla våra elever.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.