En modern energipolitik i Umeå

 

De senaste åren har klimatfrågorna fått ett stort utrymme i media och samhällsdebatt. Vi har kunnat följa rapporteringen om global uppvärmning och utsläpp i ett globalt perspektiv. Detta är helt naturligt – det är en global fråga. Men det finns ändå mycket att göra på nationell och lokal nivå. Tyvärr har de fyra senaste årens regering inte alls varit aktiv i arbete med denna utgångspunkt.
 
Vi i Miljöpartiet menar att det finns mycket vi kan göra för att skapa ett ekologiskt hållbart Umeå. Vi har ambitionen att vara ett föredöme nationellt – precis som Sverige borde vara ett föredöme globalt.
 
I Umeå har vi stora möjligheter att påverka vår energianvändning. Det handlar både om att minska onödig energikonsumtion och om att stimulera förnyelsebara energikällor.
 
Miljöpartiet vill skapa förutsättningar att minska den totala energikonsumtionen genom att alla människor själva ska kunna kontrollera sin egen energiförbrukning. Individuella energimätare bör installeras i varje hushåll vid nybyggnation och nyrenovering och energikostnaden bör faktureras separat från hyran. Idag är så inte alltid fallet. Det bör ställas krav på att nyproducerade bostäder i Umeå ska vara energieffektiva samt att idag befintliga kommunala bostäder rustas upp för att bli energi effektiva.
 
Vi vill också stimulera arbetet med förnyelsebara och koldioxidneutrala energikällor. Att utreda förutsättningarna för en egen biogasanläggning i Umeå borde vara en självklarhet. Dessutom vill vi verka för att kommunen utvecklar sina satsningar på vindkraft, men också att kommunen genom sitt energibolag på allvar betraktar solenergi som ett komplement för energiförsörjningen i Umeå.
 
Vi kan i Umeå dra vårt strå till stacken för en ekologiskt hållbar energipolitik. Låt oss tillsammans föra en politik med miljön och klimatet i fokus. En politik där vi tillsammans hittar former för att ta ett stort men framförallt gemensamt miljö- och klimatansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.