Socialförsäkring som omfattar fler

Socialförsäkringssystemet måste anpassas till människors verklighet, inte tvärtom. Miljöpartiet vill införa Arbetslivstrygghet – ett nytt sammanhållet trygghetssystem vid sjukdom och arbetslöshet.

I grunden är människan aktiv och skapande. Socialförsäkringssystem måste ta tillvara detta och inte genom ogenomtänkta regelverk hämma människors tillfrisknande eller utveckling.

Dagens socialförsäkringssystem bygger på heltidsarbete och fast anställning som norm. Detta trots att människor ofta arbetar deltid, i projektanställningar och byter arbete och yrke på ett helt annat sätt än tidigare. Dagens system bygger på förlegade principer, är krångligt, oöverskådligt och måste ändras. Allt för många faller mellan stolarna.

Efter ett rådslag har partiet utvecklat ett förslag om "arbetslivstrygghet" som bygger på idén om en dörr in. Man ska kunna vända sig till ett och samma ställe oavsett arbetslöshet eller sjukdom. Nivåerna ska vara desamma och individanpassat stöd ges. Även försörjningsstöd ska hanteras av den nya myndigheten.

I övrigt vill vi hellre ha höjda grundnivåer än höjning av taken. Fler ska omfattas, regler förenklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.