Samhällets grundläggande trygghet ska omfatta alla

Ingen planerar att bli sjuk eller arbetslös, men det kan drabba oss alla. I Sverige ska den som är sjuk eller arbetslös aldrig lämnas utanför. Därför driver Miljöpartiet på för en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla.

Miljöpartiet vill införa en gemensam försäkring för både sjukdom och arbetslöshet – ett samlat trygghetssystem som är tydligt och omfattar alla. För att undvika att individer bollas runt mellan olika myndigheter ska trygghetssystemet skötas av en myndighet. Individens ansvar är att ta arbete utifrån sina förutsättningar.

Arbetslöshetsförsäkringen är en avvägning mellan inkomsttrygghet och drivkrafter för arbete. Den som tvingas oroa sig för att kunna bo kvar i sitt hus kan inte samtidigt fokusera på att söka nytt jobb eller bli frisk.

Miljöpartiet vill införa en arbetslöshetsförsäkring som garanterar en grundläggande ekonomisk trygghet samtidigt som den underlättar omställningen till en ny sysselsättning. Arbetslöshetsförsäkring måste bli enklare att förutse, omfatta fler typer av arbetslivssituationer och ha bättre ekonomiska villkor.

Arbetslöshet kan orsaka sjukdom, och sjukdom kan göra att man måste sluta jobba, byta jobb eller att arbetsplatsen måste anpassas. Att ofta bli sjuk ökar risken för arbetslöshet och gör det svårare att bryta arbetslösheten.

Miljöpartiet accepterar inte alliansens omänskliga försämringar i sjukförsäkringen. Vi vill avskaffa den bortre gränsen och stärka rätten till rehabilitering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.