Socialdemokraterna: Upp till bevis!

I dagarna togs ett avgörande steg mot ett kärnkraftverk på andra sidan Botteviken genom ett avtal som skrevs på av de inblandade företagen. Det är illa nog att vi riskerar att få ett kärnkraftverk tjugo mil från Umeå. Att kärnkraftverket dessutom byggs av det föga förtroendeingivande företaget Rosatom, som byggt kärnkraftverket i Tjernobyl, är mycket oroande. Företaget, som även blir delägare i det eventuella kärnkraftverket, ägs dessutom av Ryssland. Det innebär att Ryssland nu får stora ekonomiska intressen i vårt närområde. Men än finns det tid att stoppa planerna, finska riksdagen och regeringen ska diskutera frågan i höst.

 Miljöpartiet de gröna i Umeå tar starkt avstånd från projektet i Pyhäjoki och hoppas att Umeå kommun gemensamt ska göra detsamma. Vårt förslag behandlas äntligen i nästa fullmäktige har fått stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet. Nu uppmanar vi Socialdemokraterna att ta rätt beslut.

 Socialdemokraterna vill bli kända som framtidspartiet, och vi ska ge er ett tips på vägen: Framtiden är förnybar. Kärnkraft har inget att göra med en hållbar utveckling. Utvinningen av kärnbränsle skapar stora miljöproblem och har sociala konsekvenser för de boende i utsatta områden. Resterna av bränslet måste förvaras avskilt i 100 000 år för att inte riskera att skada oss. Risken för olyckor är förvisso liten men inte försumbar -konsekvenserna om något sker kan bli enorma. Barn är extra känsliga för strålning.   

 Skellefteå och Robertsfors har redan tagit ställning mot bygget, och i Norrbotten har ytterligare fem kommuner sagt nej. Samtliga av dessa kommuner styrs av socialdemokrater, och beslutet ligger helt i linje med partiets nationella linje att kärnkraften ska fasas ut.

 Att tyst acceptera en utbyggnad av kärnkraften vore ett svek både mot socialdemokraternas väljare som röstat för en utfasning av kärnkraften. Och värre: ett svek mot de barn som tvingas växa upp granne med ett kärnkraftverk i en tid när vi mer än någonsin behöver satsa allt på förnybar el. Så vi säger: Framtidspartiet: Upp till bevis! 

 

Nasser Mosleh, gruppledare, Miljöpartiet de gröna i Umeå

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>