Beslut om att ändra reglerna för dagersättning för de som fått beslut om avvisning

I oktober träffades en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet om ett antal olika åtgärder på det migrations- och etableringspolitiska området.

Uppgörelsen träffades i ett läge där vi såg att breda överenskommelser kring migration-och etableringspolitiken var viktigt, även om det innebar ett antal svåra kompromisser för Miljöpartiet. Genom vår medverkan kunde Miljöpartiet däremot påverka för att det skulle bli så bra som möjligt, även om det i flera fall inte var det politiska bästa.

I veckan har regeringen fattat beslut om en av delarna i uppgörelsen som innebär en ändring i Lagen om mottagande av asylsökande. Förändringen innebär att rätten till bistånd (boende och dagersättning) som regel ska upphöra för vuxna som inte bor tillsammans med ett barn när beslutet om avvisning eller utvisning får laga kraft eller en kort tid därefter.

För Miljöpartiet har det varit viktigt att besluten inte gäller barnfamiljer eller om det är uppenbart oskäligt att rätten till bistånd upphör. Om det beslutas om inhibition av verkställigheten av avvisningen upphör inte biståndet heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.