Fossilfria energikällor

Under 2016 kom närmare 90 procent av all ny energi från förnybara energikällor i Europa, från vind, sol, biomassa och vattenkraft. 2016 var även året som vindkraft överlägset slog kolet över använda energikällor i Europa.
I Sverige står vindkraft för 11.4 procent av elproduktionen medan förnybara källor tillsammans står för över hälften. Vi har även sedan energiöverenskommelsen från 2016 målet att  göra svensk elproduktion 100 procent förnybar till 2040. Vi i Sverige har alla förutsättningar att klara vår energiförsörjning och därtill på sol, vind och vatten. Jag finner det av yttersta vikt att vi i Umeå kommun tillsammans med Länsstyrelsen finner en bra lösning för den planerade vindkrafts anläggningen i Botsmark så att de områdesspecifika riktlinjerna för vindkraft uppfylls och att vindkrafts etableringen får en positiv inverkan på Botsmarks borna samt Botsmarks naturområde. Detta är en ytterligare viktig pusselbit för ett fossilfritt Umeå, Västerbotten, Sverige.

3 kommentarer

  1. Petter

    Märkligt ?? Frankrike och Tyskland är två europeiska grannländer som har mycket gemensamt. Ändå är deras energiproduktion extremt olika. Där Tyskland har satsat stort på värmekraftverk, med fokus på kol, har Frankrike satsat på kärnkraft. I Tyskland kommer 60 % av energibehovet från värmekraftverk och 23 % från kärnkraft. I Frankrike kommer 10 % av energibehovet från värmekraftverk och 76 % från kärnkraft. Frankrike har också mycket mer vattenkraft än vad tyskarna har, medan Tyskland nyttjar vindkraften bra mycket bättre, liksom förmågan att alstra energi från biomassa och avfall. Var fick du din information från ??

  2. Dag

    Hej! Problemet med vindkraften i Umeå (och på många andra ställen) är att Umeå kommun tillämpar en förlegad gräns på 1000 m mellan bostad och verk. Denna gräns hittades på då verken var mycket mindre än idag men gränsen har inte höjts. Flera kommuner tillämpar en gräns på 2000 m till bostad(sområde) och även det kan ifrågasättas i ogynsamma förhållanden (många stora verk). Så ska vindkraften vara hållbar ur boendesynvinkel så måste avstånden ökas i Umeå, vilket borde ha gjorts tidigare så snedplaneringar kunde undvikas. Vi kan inte heller tillåta vindkraft i såna områden där det finns ett exploateringstryck eller andra viktiga intressen (Holmön, Täfteå).

  3. Lars Wiegert

    I vilken värld lever artikelförfattaren? Inte i samma som min i alla fall. Utan referenser är det lätt att fabulera. Sverige har redan ett energisystem som enligt Doha-konferensen är världens mest hållbara avseende miljö och klimat. Dit har vi kommit tack vare kärnkraften. Den kan inte ersättas med slumpmässig sk förnybar energi, som inte levererar när det behövs. Endast om man byter ut ordet ’förnybar’ mot ’hållbar’ kan målet i energiöverenskommelsen uppfyllas. I begreppet ’hållbar’ ingår då kärnkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.