Uppehållstillstånd för gymansiestudier

Rikdagen har precis klubbat igenom regeringens proposition som innebär att nyanlända barn och unga kommer kunna få längre uppehållstillstånd för att kunna läsa klart gymnasiet. Detta är ett mycket positivt besked som ökar tryggheten och gör det enklare för ungdomar att fokusera på sina studier. Miljöpartiet har under lång tid arbetat hårt för att åstadkomma denna lagändring.

Särskilt viktig är förändringen för de ensamkommande barn som saknar ordnat mottagande i hemlandet men riskerar att utvisas dit när de fyller 18 år. Dessa ungdomar, varav många är medborgare i Afghanistan, kommer i och med förslaget att få stanna i Sverige istället för att utvisas.

Lagändringen innebär också att ungdomar som beviljas tillfälliga uppehållstillstånd inte behöver oroa sig över vad som ska hända när deras uppehållstillstånd ska omprövas, i vissa fall redan efter 13 månader, utan kan vara trygga med att få vara kvar i Sverige och fullfölja sina gymnasiestudier. Det är ett stort steg framåt, men mer behöver göras framöver för ensamkommande barn och ungas situation. Lagen börjar gälla den 1 juni 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.