FN:s havskonferens –världens största möte för havet någonsin

Tillsammans med Fiji och små önationer har Sverige med Miljöpartiet i regering tagit initiativ till den unika FN-konferensen The Ocean Conference  i New York 5-9 juni i år. Då samlas regeringsföreträdare, företag och organisationer från hela världen för att skynda på genomförandet av FN:s hållbarhetsmål SDG 14 om friska och levande hav. Isabella Lövin kommer sitta som ordförande på Havskonferensen och leder den svenska delegationen .
Havskonferensen är det största initiativ Sverige tar inom FN sedan 70-talet och det största mötet som världen hållit för havet någonsin.

Utvecklingen för havet går nu åt fel håll. Trettio procent av de globala fiskebestånden är överfiskade och sextio procent är fullt utnyttjade. Samtidigt ökar problem med marin nedskräpning. Om inget görs för att bryta trenden riskerar vi att ha mer plast än fisk i havet år 2050. Havsförsurning och uppvärmning av havet till följd av klimatförändringarna riskerar att allvarligt skada hela ekossystem. Hela världen drabbas, men hårdast drabbas flera av världens fattigaste länder där många människor är helt beroende av fiske för sin dagliga överlevnad.

Sveriges prioriteringar inför mötet är;

Marin nedskräpning med fokus på att minska mängden plast i havet.

Hållbar blå ekonomi med fokus på att motverka överfiske.

Klimatförändringarnas påverkan på havet.

Konferensens ska mobilisera för implementering av mål 14, den ska skapa nya partnerskap och initiativ genom frivilliga åtaganden från regeringar och samhällsaktörer. Vi vill se ett starkt och brett engagemang från hela samhället. Konferensen kommer också resultera i en gemensam resolution.

 

En kommentar

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Och samtidigt har Umeå Kommun ett företag som dumpar mängder av förorenad snö rakt i havet och vad jag vet är det otillåtet. Bland föroreningar är det bl a plast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>