Vill Alliansen i Umeå normalisera rasismen?

Trotts att året är 2017 så kan vi fortfarande se hur rasism och främlingsfientliga krafter förstör vår värld. Dessa krafter får en bredare ställning och man har i många fall bytt ut de vit snörda kängorna med vitmakt tröjan mot en kostym och finskor, istället för att bara springa runt på gatorna har man hittat in i styrelse rummen och de politiska forumen.

Man ser mer och mer hur man väljer att skapa och förstärka fördomar och framtidsskräck angripa vissa grupper i samhället, det värsta är dock att vi idag ser en ”normalisering” av rasism och främlingsfientliget.

De racistiska och främlingsfientliga krafterna har även visat sin närvaro i Umeå.Vi har främlings fientliga och anti semitiska krafter som visar sin närvaro öppet och där man trakasserar och hotar föreningar och medborgare, man visar en mer organiserad front och en mycket obehaglig närvaro på våra gator. Inte sedan andra världskriget har en judisk förening valt att stänga sin verksamhet pgd av nazistiska krafter, men i Umeå 2017 blev detta en verklighet.

Vi i Miljöpartiet anser att det behövs större satsningar för att motverka rasism och främlingsfientlighet i samhället. Det är viktigt att vi som kommun arbetar långsiktigt och förebyggande, det är viktigt att vi skapar riktlinjer som ger många olika aktörer i samhället möjlighet att prioritera frågan. Vi som kommun måste stärka samhället så att ingen ska behöva känna av utanförskap på grund av rasism och främlingsfientlighet. Alla människor i vår kommun har rätt att få bli behandlade på ett likvärdigt sätt i ett Umeå som bygger på mångfald och mångkulturell grund. Det är våra likheter och olikheter som är en stor tillgång och detta måste vi beakta, vi måste stärka den plattform där människors lika värde och respekt inför allas olikheter är naturlig.

Tidigare i maj hade vi i i Miljöpartiet har med stöd av Socialdemokraterna fått igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott att Umeå kommun ska utarbeta en policy mot rasism och främlingsfientliga krafter. Vi anser att förutom att det ska vara solklart att vi som kommun jobbar mot rasism inom alla verksamheter och genom styrdokumenten så är det viktigt att vi som kommun markerar öppet att vi ställer oss emot dessa krafter med en policy, det stärker också vårt arbete i detta.

Så för mig blir det en väldigt olustig känsla när Allians partierna i Umeå kommun under gårdagens Kommunstyrelse sammanträde yrkar avslag till vår motion om att ta fram en policy mot rasisms och främlingsfientliga krafter. Vad menar Alliansen med detta, vill Alliansen i Umeå normalisera den rasism som byggs upp i samhället, tycker Alliansen inte att vi som kommun ansvar för att reagera och motverka rasism, främlingsfientlighet och antidemokratiska krafter. Vill inte Alliansen ta aktivt ställningstagande för allas lika värde.

Det blir för mig en sådan tydlig dubbel moral när Allians ledare ena veckan syns i media när de tar ställning mot nazister men samtidigt yrkar avslag på policyn.

Att sedan Liberalerna väljer att yrka avslag för är för mig helt oförståeligt, hur kan en Liberal yrka avslag när samtidigt många av hens politiska kollegor har varit del av judiska föreningen, det är för mig helt overkligt att Liberalerna kan yrka avslag mot något som ska vara till för att motarbeta just de krafter som hotat och trakasserat judiska föreningen, dina egna partikollegor.

Det blir för mig också en dubbelmoral när Centerns partiledare Annie Lööf står och pekar med hela handen mot SD i tv om att Er kommer vi aldrig samarbeta med samtidigt som man sitter som Centerpartist i Umeå och yrkar avslag på att Umeå aktivt ska ta ställning emot främlingsfientligheten i vårt samhälle.

Vi i Umeå kommun har som arbetsgivare, myndighet och genom alla våra verksamheter ett ansvar och av att vara en god förebild där vi har en uttalad och aktiv policy mot rasism och främlingsfientlighet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>