Tankar från gårdagens kommunfullmäktige.

Vid gårdagens kommunfullmäktige var frågan om en utförsäljning av delar av AB Bostadens fastighetsbestånd uppe på ärendelistan. Tyvärr som jag befarat under den gångna veckan så fanns det inte tillräckligt med stöd för varken ett NEJ eller en återremittering av ärendet. Vi i Miljöpartiet har varit och är i sakfrågan emot en utförsäljning och vår linje var till att börja med ett avslag rakt av. Vi har också varit mycket kritiska på hur detta ärende hanterats och den avsaknad av en gedigen och transperent demokratisk process. Men efter att ha set de framgångar som ”Folkinitiativet” visat under veckan och hur man lyckats så snabbt mobilisera en kampanj för att få till en folkomröstning i frågan så valde vi att jämka oss med Arbetarpartiets förslag om en återremiss, så vår linje blev vid gårdagens fullmäktige att i första hand yrka på en återremiss och i andrahand på ett avslag. Trotts gårdagens bifall så tror jag inte att detta är helt i hamn än och det ska bli spännande att följa folkinitiativet, jag tror dem kommer att lyckas få till 9500 underskrifter för en folkomröstning.

Debatten var stundtals under kritik kan jag tycka såhär i efterhand, det blev stundtals en pajkastning som inte hade med ärendet att göra vilket tog bort fokus från sakfrågan vilket jag tycker är olyckligt. Det är viktigt att man har koll på de skillnader som råder mellan kommunal politik och att sitta i bolagsstyrelser och hur arbetsordningen för ett bolag fungerar. Jag kan tycka att det blev tydligt hos vissa ledamöten igår att insikten om detta saknades, vilket blir lite oturligt då detta skadar debatten och sakfrågan.

Här vidare delar jag med mig av mitt anförande i ärendet från gårdagens kommunfullmäktige:

-AB Bostaden är ett avgörande verktyg för att Umeå kommun ska kunna driva bostadspolitik. Det är genom AB Bostaden som vi tar ett ansvar för allmännyttan och tillgodoser våra medborgare med boende till en rimlig kostnad. I en marknad där vi ser mer och mer hur den privata bostadsmarknaden tyr sig mer och mer mot vinst maximering och ägande formen blivit den nya normen, är det utav yttersta vikt att vi skapar balans och ger alla samhällets invånare möjlighet att ett bra boende genom att bevara och stärka allmännyttan.

AB Bostadens övergripande syfte bör vara främja bostadsförsörjningen i Umeå kommun, det är vår uppgift att se till allmännyttans bästa och skapa boende som är tillgängligt för alla, oavsett social, ekonomisk, etnisk eller annan bakgrund. AB Bostaden ska ha en integrerande funktion och jobba aktivt för att skapa en plattform där vi motverkar en bostads segregation. Emot allmännyttan har vi ett samhällsansvar och ska främja såväl utbudet av hyresrätter som en väl fungerande konkurrens.

Det råder ingen tvekan om att det är brist på hyresrätter i Umeå. Vi är en kommun i tillväxt och bostadsförsörjningen är en av våra stora utmaningar. Men det finns alternativ, andra möjligheter till finansiering av nya bostäder och förvalta och utveckla det befintliga fastighets beståndet, det behöver inte ske genom att kommunen urholkar allmännyttan.

Det hävdas att vi måste sälja för att bygga nytt, att vi får inte låna mer, det finns inga andra alternativ. Jag påstår med emfas att det finns andra möjligheter. Det finns konstellationer som ger oss utrymme att låna mer, det finns strategiska åtgärder som ger oss utrymme för att skapa bostäder.

Med den heta byggkonjunkturen är det visserligen dyrt att bygga men kostnaden för att lånefinansiera bostadsproduktion har aldrig varit fördelaktigare. Man måste även ställa sig frågan

om är det rätt affärsmässigt och uppfyller vi som kommun de intentioner och ansvar vi har mot allmännyttan om vi säljer ut ett stort antal lägenheter som har rimliga hyror och ersätter dem med ett mindre antal nyproducerade hyresrätter med höga hyror? Det tycker inte jag. Om vi inte kan bygga idag utan att sälja kommunens egendomar då vet jag inte hur vi i framtiden skall kunna utveckla och stärka allmännyttan.

Ett fortsatt kommunalt ägande av hela AB Bostadens fastighetsbestånd innebär en trygghet för de boende. Dessutom är en stark allmännytta också en tillgång för hela Umeå genom att kommunen kan äga, långsiktigt förvalta och bygga för det bostadsbehov som finns. Om delar av AB Bostaden säljs så är det inte nybyggda och nyligen renoverade lägenheter med relativt höga hyror utan istället lägenheter ur det äldre beståndet med hyror som många har råd att betala som skulle bli aktuella för försäljning. Det betyder att det på sikt blir svårare för kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

Vi i Miljöpartiet de gröna hade velat sett en omfattande konsekvensanalyser av hur en utförsäljning påverkar Umeå kommuns medborgare samt specifikt de hyresgäster i just de områden man valt att avyttra. Allmännyttan fyller en viktig funktion i att möjliggöra och vara flexibel inför de bostadsbehov som medborgarna har. Inte heller har konsekvenserna utretts för de hyresgäster som valt det allmännyttiga boendet och tryggheten i det långsiktiga fastighetsförvaltandet, och hur de påverkas då hela kvarter allmännytta säljs till privata intressenter.

Utförsäljningen av AB Bostadens fastighetsbestånd har gått i ett rasande tempo. Är Umeå kommun på väg att sälja ut vår social bostadspolitik, är Umeå kommun på väg att sälja ut allmännyttan utan allmännyttans röst får bli hörd, där det värsta av allt är att det sker utan offentlig debatt. Inom loppet av några dagar har delar av politiken i Umeå kommun sålt ut viktiga kommunala tillgångar utan insyn eller transparens, med hänvisning till affärssekretessen.

Om beslutet i fullmäktige blir en försäljning så måste denna process först åtminstone föregås av en ordentlig debatt. Att säga att det redan är för sent håller inte. Då har vi ett stort demokratiskt problem i den här kommunen.

 

Med bakgrund av detta yrkar vi från Miljöpartiet de gröna Umeå:

I fösta hand återremiss av ärendet

I andra hand avslag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.