Systemet prioriterar fel.

Igår eftermiddag så sprang jag in i en bekant till mig som jobbat som sjuksköterska, hen hade även läst min blogg om ”sjuksköterskelyftet” och vi hade ett mycket givande samtal. Under min promenad hem från busshållplatsen så kunde jag konstatera att det jag skrivit om stämde och att arbetsmiljön och arbetsvillkoren för landets sjuksköterskor är värre än jag trott.
En fundering jag fick också var hur är systemet uppbyggt som avgör vad en sjuksköterska är värd och hur mycket en medarbetare ska klara av? Jag minns en artikel från förra året som listade dem läkare som tjänade mest i länet, kan det verkligen vara rätt att landstinget ska betala ut årslöner på flera miljoner till enskilda läkare eller verksamhets chefer samtidigt som verksamheterna går på knäna, samtidigt som det saknas resurser får att garantera vårdplatser och patientsäkerheten. Givetvis så är detta inte läkarnas fel, utan det är systemets fel. Det känns inte rätt.
En sjuksköterska ansvarar för omvårdnaden av patienten, dem ansvarar för administrering av medicin, de preparerar och hanterar läkemedel som vid fel ordinering kan vara dödlig.
Att smärt och ångest lindra patienter. Sjuksköterskor finns där för personer i kris, trösta och ta hand om anhöriga, hantera en vardag som ska bli så smärtfri för människor med obotliga sjukdomar, ge respekt och värdighet för personer i livets slutskede och för dem som på olika sätt är utsatta i samhället. Sjuksköterskor har ansvar för patienters liv varje dag. Sjuksköterskor måste varje dag uppleva bortgång och motfall. Landets sjuksköterskor är de bultar som håller det maskineri som är vården ihop.
Så hur ska detta system kunna upprätthålla den otroligt breda och höga kompetens som finns när den inte är villiga att betala sjuksköterskor en rimlig lön som gör att de inte lämnar vården. Hur kan det tillåtas att systemet får så grovt göra felprioriteringar och inte prioritera sjuksköterskor och undersköterskor på samma sätt som man prioriterar läkare och verksamhets chefer. Det är landets sjuksköterskor som får lida för systemets felprioriteringar, sjuksköterskor som inte ges möjligheten att utföra sitt dagliga arbete enligt de lagar och regler som styr hälso- och sjukvården. Samtidigt blir det också patienterna som får lida då vi inte kan garantera den säkerhet och vård de har lagstadgad rätt till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.