De tekniska beskrivningarna inom Umeåkommun måste ses över.

I Umeå kommun har vi lyckats driva igenom ett antal förslag och riktlinjer för att vi ska enklare och snabbare kunna ställa om till en mer klimat vänlig vardag. Vi inom kommunen jobbar också med att skapa förutsättningar så att medborgarna enkelt i sin egen vardag ska kunna leva mer klimatsmart och hållbart. I omställningsarbetet är det viktigt att vi se till att vi efterlever de beslut vi tagit inom kommunens olika verksamheter, samt att tittar till redan påbörjade projekteringar och investeringar så att vi slipper stora kostnader i framtiden bara för att vi inte planerade för morgondagen redan idag, vi måste idag tänka inför morgondagen där vi måste planera rätt och skapar förutsättningar så att vår stad enkelt ska kunna anpassa sig i framtiden och enkelt kunna hantera de utmaningar vi står inför. Vi måste redan idag se till de behov vi som kommun ser i framtiden.

Ett bra exempel är när vi planerar stadsplaneringen samt uppbyggnad av nya fastigheter eller renovering av befintligt att vi måste se till att säkra en hållbar infrastruktur, stads nära grönområden och att vi bygger klimatsmart och hållbart där vi stärker naturens eget ekosystem så det kan bli en resurs för en hållbarstad.

Samtidigt som vi inom kommunen också har påbörjat arbetet med att ställa om den kommunala fordonsflottan är det av extra vikt att vi förser kommunens fastigheter med förutsättningar för att enkelt bygga upp en infrastruktur för fossilfri fritt resande.

Därför är det av yttersta vikt att vi börja tillämpa som norm i alla tekniska beskrivningar för nya byggnationer men också renoveringar av befintliga fastigheter att men tillämpar en byggnad av fossilfri infrastruktur, det är också viktigt att vi nu ser över de projekt som redan pågår inom kommun och ser till att vi utför detta där också redan nu.  Ett exempel på detta tycker jag är samverkanshuset Nordstjärnan på Mariehem, som inrymmer både ett äldreboende, förskola och ett större tillagningskök, en plats där det kommer finnas mycket trafik med olika kommunala fordon där det idag när projektet är i slutskedet inte ens finns en ladd-stolpe på parkeringen, något som med all sannolikhet inte skett då man ej tänkt på det då det inte funnits med i projektets tekniska beskrivning. Så när vi når målen både inom kommun men också i Sverige med att resa fossilfritt, då kommer man nog stå inför stora kostnader på Nordstjärnan för att skapa infrastrukturs möjligheter, stora kostnader som man kan undvika om man agerar nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>