Umeå och Västerbotten visar vägen framåt.

Nu har Biofuel region som är baserade här i Umeå tillsammans med Region Västerbotten tagit ett viktigt initiativ och samordnat ett bioekonomiskt nätverk där det just nu är med 11 regioner med en målsättning för ett fossilfritt Sverige. Detta är ett livsviktigt initiativ som kommer att stärka arbetet mot en fossilfri vardag, det är extra kul att initiativet tas från Umeåbaserade Biofuel och jag hoppas att detta ska bli en av faktorerna som kan befästa Umeå som en stad att räkna med inom klimatomställningen. Tanken med det nya nätverket är att stärka bioekonomi sektorn runt om i Sverige. Genom att stärka bioekonomi så kommer man kunna öka takten att hållbart nyttja naturtillgångar som är biobaserade som en effektivare, hållbar och klimatsmart resurs framställande av produkter, tjänster och energi och genom att använda rätt resurser på rätt sätt kunna fasa ut användningen av fossila råvaror.

Detta nätverk blir också ett ytterligare verktyg till att vi snabbare nå Sveriges klimatpolitiska mål och skapa en bättre samverkan och resurseffektivisering på det kommunala, regionala, nationella och EU nivån. Genom detta initiativ kommer även vi kunna stärka allmänheten i arbetet inom klimatomställningen och bioekonomins innebörd och fördelar samt att nu kommer företag som är verksamma inom bioekonomi kunna enklare utveckla sina verksamheter men också så ser jag att genom nätverkets arbete så kommer företag enklare och effektivare kunna ställa om sina verksamheter genom att tillämpa bioekonomisk tänk inom sin resurs hantering.

Projektet är just nu planerat att pågå fram till 2020 med en budget på 3,6 miljoner kronor och finansieras av regionerna själva samt Tillväxtverket, men jag hoppas också att man från regeringens håll kommer att stöd finansiera detta, då detta är i mina ögon en investering för miljön och framtiden.

 

En kommentar

  1. Olle

    Nytt projekt igen ,det finns många som utvecklat biobränsle men på grund av oklara regler och framtida lagar runt detta stoppas de av myndigheter och annat.

    Ta till vara på nya tekniker istället för att sätta käppar i hjulen ,här finns ju tekniken och varför uppfinna den igen. Jo för att många tycker sig vara bättre än andra, det forskas och forskas men politikerna tror en massa utan att veta. Se hur det gick med vansinnesprojektet med E85 bränslet.
    Lagar kom att alla bensinstationer var tvungen att ha pumpar för detta. Osmart att tillverka bränsle av spannmål /mat.

    Ur ny teknik 2012

    Forskningsanläggningen Chemrec är till salu och samtliga 19 anställda har sagts upp. Verksamheten har varit inriktad på att framställa biodrivmedel ur svartlut, och företagsledningen uppger att osäkerheten kring lagstiftningen gör det omöjligt att kommersialisera produkten.
    Forskningsanläggningen Chemrec är till salu och samtliga 19 anställda har sagts upp, uppger Piteå-Tidningen. Företagets finansiering tryter, och dessutom finns en stor osäkerhet kring när biodrivmedelslagstiftningen blir verklighet, en lagstiftning som är nödvändig för kommersialisering av produkten.Projektet drabbades också av ett hårt slag när Domsjö Fabriker i våras hoppade av byggandet av en planerad fullskaleanläggning för tekniken i Örnsköldsvik.I slutet på november väntas Energimyndigheten fatta beslut om fortsatt projektfinansiering, men ägarna väljer nu att ta det säkra före det osäkra och säga upp samtliga 19 anställda, detta med tanke på gällande varseltider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.