Satsningar för ensamkommande barn och unga

Regeringen presenterar ett flertal nya satsningar på ca 800 miljoner under en tvåårsperiod, som ska göra tillvaron tryggare för alla barn och unga i Sverige, särskilt de ensamkommande. Dessa satsningar, som är viktiga steg på vägen för att förbättra situationen för ensamkommande och familjer på flykt, är något Miljöpartiet arbetat hårt för.

Den psykiska ohälsan hos barn och unga har ökat över tid. De barn och unga som kommit som ensamkommande till Sverige är en grupp som mår särskilt dåligt och deras situation måste förbättras. Många av dem har flytt från allvarliga konfliktområden och bär därför med sig traumatiska händelser. En lång asyltid bidrar även till en känsla av oro och ovisshet.

Vi vill göra situationen bättre och tryggare för dem, därför föreslår regeringen 5 viktiga steg på vägen:

Mer resurser till att vård mot psykisk ohälsa

Regeringen satsar 50 miljoner kronor årligen  för att förbättra tillgången till vård för att motverka psykisk ohälsa hos asylsökande och nyanlända barn och unga.

Fler ensamkommande unga ska få bo kvar i kommunen de rotat sig i
Det tillfälliga kommunbidraget som presenterades i somras utökas nu så att kommunerna ges bättre möjlighet att erbjuda de asylsökande som fyllt 18 år att bo kvar i kommunen som de rotat sig i under asylprocessen. Regeringen tillför ytterligare 195 miljoner kronor i år, totalt 390 miljoner kronor, och 195 miljoner kronor för 2018

Familjer ska kunna återförenas snabbare

Bland dem som beviljats uppehållstillstånd är det många som får vänta länge på att återförenas med sina familjer. Nu ökar regeringen kapaciteten vid vissa utvalda utlandsmyndigheter/ambassader, så att fler familjeåterföreningsärenden kan hanteras under året.

Asylsökande över 18 år ska få möjlighet att börja gymnasiet

Det finns elever som studerat på introduktionsprogram och blivit behöriga till nationellt program medan de är asylsökande. Kommunerna har idag möjlighet att erbjuda utbildning till dessa. Regeringen vill säkerställa att den möjligheten kan utnyttjas och inte väljs bort av resursskäl. Därför tillförs 11 miljoner kronor per år så att statlig ersättning framöver ska kunna betalas ut för denna elevgrupp.

 Mer pengar till civilsamhället för att motverka hemlöshet hos unga vuxna

Regeringen satsar 120 miljoner kronor per år i tre år för att stötta ideella organisationer i deras arbete mot hemlöshet bland unga vuxna, där psykisk ohälsa kan vara en bidragande orsak till hemlösheten. Satsningen är särskilt viktig för bland annat unga vuxna som är fd asylsökande

Ytterligare ett förslag i regeringssatsningen handlar om att bekämpa barn- och tvångsäktenskap. Regeringen tillför nu 10 miljoner kronor årligen för särskilda satsningar inom familjekonfliktsområdet med fokus på barn- och tvångsäktenskap. Samhället måste både stå upp för barns rättigheter i det dagliga, enträgna arbetet och ha beredskap att agera vid misstankar om kränkningar och övergrepp mot ungas frihet och integritet.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.