Fler insatser för en jämlik kunskapsskola

Några av de ytterligare insatser regeringen gör för en jämlik skola innefattar satsningar på lovsimskola och språkinsatser för nyanlända. Trots att simkunnighet är en del av skolans läroplan kan inte alla elever som går ut högstadiet simma. För att säkerställa att alla elever ges förutsättningar att uppnå simkunnighet och kunskapskraven i idrott och hälsa föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2018 att ett stöd införs till huvudmän för att anordna lovsimskola för elever i årskurs 6–9

För att klara sin skolgång är goda kunskaper i svenska avgörande. Regeringen förlänger satsningen på utökad undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk för nyanlända elever i grundskolan och stärker rätten till studiehandledning på modersmålet för nyanlända elever i åldern 13–16 år. Regeringen föreslår även att medel avsätts för genomförande av fler förslag från utredningen elever som kommer till Sverige under grundskolans senare årskurser.

Sammantaget omfattar de ytterligare insatserna för en jämlik kunskapsskola drygt 200 miljoner 2018.

Dessutom görs investeringar i ett kulturskolekliv. Det är angeläget att barn och unga i hela landet, oavsett bakgrund och uppväxtmiljö har tillgång till en inkluderande kulturskola. Idag är det dock brist på lärare som kan undervisa i kulturskolan. Satsningen innebär bl.a. att de lärosäten som redan erbjuder utbildningsvägar för kulturskolans lärare kan få möjligheter att göra ökade satsningar men också att lärosäten som har konstnärliga utbildningar stimuleras att även erbjuda pedagogiska konstnärliga utbildningar. Satsningarna för kulturskolan uppgår till 33 miljoner 2018.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.