IKEA visar vägen i satsning på el-bilar och fossilfria transporter

Av de 250 största företagen världen är det endast 15 som aktivt jobbar för en ambitiös klimat politik, medans 200 intar en passiv roll och tyvärr så finns det 35 storföretag som också jobbar emot klimatåtgärder och bland dessa finns många företag inom fossilindustrin. Jag tycker det är viktigt att politiken skapar både morötter och piskor så att näringslivet ska ta ett mer omfattande klimat och samhällsansvar. Med MP i regeringen så tycker jag att vi har lyckats bra med arbetet med detta, visst allt är inte helt på plats men mycket har skett och mer kommer, via klimatoffensiven har vi satsat på hållbara lösningar och infrastruktur för att företagen ska enklare kunna ställa om och vi har också satsat mycket genom industriklivet.

En av världens största företag som tar tag i sitt omställnings arbete och som presenterar höga ambitioner inom klimatmålen är IKEA. Det är mycket intressant att se ett så stort företag och det globala maskineri som man har, vill vara ledande inom klimat och miljöarbetet. IKEA med sin storlek kommer också ställa krav på runt om liggande företag och underleverantörer att påskynda sina egna omställnings arbeten samt att detta lägger mer press på industrin att snabbare ta fram klimatsmarta alternativ och transporter.

En av de satsningar IKEA gör nu är en enorm satsning på el-bilar och fossilfria transporter. Målet är att IKEA varuhus runt om i världen ska byta ut alla bilar mot eldrivna fordon. Samtidigt vill man implementera förutsättningar för att få både anställda och kunder att försöka göra det samma göra detsamma. Då marknaden inte än har lyckats sätta i produktion alla fossilfria transporter som IKEA har behov av, så har man meddelat att via IKEA Group kan också tänka sig att investera i ny teknik och i utvecklingsbolag för elbilar, om det krävs för att få fram lösningar som ännu inte finns på marknaden. IKEAs ambitioner har också fått ringar på vattnet för andra globala jättar som Unilever, DHL, HP, kinesiska Baidu och svenska Vattenfall där man satt 2030 som en milstolpe för att infria löften om fossilfri transporter. Jag hoppas också att denna markering från de stora företagen och den ökade efterfråga på el-fossilfria fordon kommer att skynda på teknikskiftet till en klimat vänligare transportsektor ännu snabbare än tidigare.

3 kommentarer

  1. Petter

    Detta är lite dubbelbottnat resonemang, ett företag som verkligen vill att vi ska konsumera i absurdum .
    Det är dessa företag som gör att vi förbrukar jordens naturtillgångar i allt snabbare takt.
    Ett företag som utnyttjar människor med dåliga villkor i världens fattiga länder. Det är inte bara vad vi stoppar i tanken som är miljö.

  2. Lars Andersson

    Väldigt förvånande text av en politiker, dessutom från MP. Varför denna hyllning till ett företag med ganska styrda värderingar i i sina ”miljösatsningar”. Om man är så miljömedvetna, varför är man då inte med (man tackade tydligen nej) i cykelpoolen med elcyklar som kommunen och Universitet bygger nu? Nej, där fanns det tydligen för lite pengar att tjäna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>