Moderaterna har en märklig människosyn.

Det har väll inte undgått någon att moderaternas partistämma har röstat igen att man vill införa ett nationellt tiggeri förbud. Det är en märklig människosyn moderaterna har och förslaget är mycket omodernt och jag ser det bara som ett sätt för ett parti i nedgång att försöka rädda sig genom att flirta tillbaka tappade medlemmar från SD. Det är för mig ett märkligt resonemang, att man vill förbjuda fattigdom och utanförskap, att tigga är nog en av de absolut sista åtgärderna i en människas instinkt att till att överleva. Att vilja angripa personer som måste på detta vis be om hjälp för sin överlevnad och försörjning är omänskligt.

Men vad hjälper det förbud mot tiggeri? Ja…inget!! Ett förbud skulle leda till att personer som tigger kommer bli mer utsatta och man trycker dessa mot ännu mer utanförskap eller i värsta fall tvingas in i andra former av ”skygg branscher” där dessa människor kommer användas som pjäser av för att ge vinning till den organiserade brottsligheten, vilket leder till att vi har då skapat ett ännu större samhällsproblem i form av människohandel. Detta är något som också behöver upplysas om i debatt som uppstår då och då om att tiggeri ska vara en del av en större organisation och man ser hur tiggare hämtas och lämnas i ”dyra bilar” osv, här har redan dessa individer hamnat i den extremaste situation där man redan är ett offer för människohandel, man måste komma ihåg att det som i detta fall sitter på gatan och tigger är säkerligen via hot och våld placerad där för att tjäna en annans syfte.

Men jag kan hålla med om att detta är en komplex fråga, jag tycker det är också viktigt att vi jobbar med dessa individers hemländer för att stärka deras situation där, vi får inte glömma att i dessa hemländer så är situationen ännu mer komplex och kantas av extrem utsatthet med hot och förföljelse kopplat till gruppens etniska bakgrund. Vi ska heller inte glömma att det i delar av Europa finns extrem fattigdom som kombinerat med utsatthet leder till att vissa grupper måste tigga. Vi ska heller inte glömma att många som tiger gör detta för att kunna se till att barn ska få mat eller sjuka ska få vård, något som i många ”hemländer” inte är en självklarhet. Så det är viktigt att vi jobbar med detta och finner lösningar för att stärka dessa individer i sina hemländer, vi måste få fram en långsiktig lösning men att ta fram ett förbud skulle bara leda till att människor som redan är utsatta blir ännu mer utsatta. För mig blir ett förbud obehagligt och ovärdigt och löser inga problem utan kommer nog skapa nya och fler problem.

För oss i Umeå är tiggeri inget nytt, men jag är mycket glad över det arbete som Umeå kommun tillsammans med kyrkan och civilsamhället. Det är viktigt att vi visar att vi stöttar de mest utsatta i samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.