M:s bostadspolitik drabbar hela Sverige

Vi röd-gröna har under mandatperioden satsat på att tackla bostadsbristen och med goda resultat. Det har på flera decennier inte byggts som det gör nu och bara i år så kommer över 73000 bostäder att börja byggas. Efter en lång tid, där det rådig passivitet på bostadsmarknaden så har vi röd-gröna lyckats få fart på byggandet igen för den breda massan, vi har genom vår politik kunnat rikta satsningar som stimulerat och fått fart på byggandet.

Moderaterna vill nu skära ned i det statliga stödet som har stimulerat bostadsbyggandet av främst hyresrätter och som bidragit till att vanliga människor fått bostäder till rimliga hyror. Under Alliansens styre så minska bostadsbyggandet för allmännyttan med 74%. Att som Alliansen vilja sätta sin egen övertro på att marknaden ska lösa bostadsbristen är både naiv och oansvarigt. Marknaden kommer alltid se efter sitt eget bästa med vinstmaximering som det främsta syftet. Om marknaden styr så kommer det leda till negativa socio-ekonomiska följder, som segregation i bostadsmarknaden och ökade samhällsklyftor som kommer bli tydligare. Bostadsmarknaden måste vara öppen för alla, bostadsmarknaden ska inte styras av storleken av ens plånbok. Med en moderat bostadspolitik skulle vi stänga ut dem som är beroende av en rimlig hyressättning. Med en moderat bostadspolitik så skulle byggandet bli passivt igen och som klassisk moderat politik så skulle politiken avsäga sig ansvaret som skulle få olyckliga konsekvenser och bostadsbristen kan bli permanente.

Vi måste fortsätta bygga mer och regeringen måste fortsätta sina satsningar för att stimulera byggandet av bra, hållbara och rimligt hyressatta lägenheter. Genom att fortsätta investera offentliga medel i ett ökande bostadsbyggande. Politiken måste också bli bättre på att definiera hur stort behovet är, ställa upp tydliga, långsiktiga mål och skapa incitament för bostadsmarknadens aktörer att bygga mer. Vi måste bygga kunna bygga bostäder åt alla och vi måste skapa förutsättningar så att fler vill bygga, det blir då också viktigt att regeringen satsar så att byggbranschen ser över en modernisering av bostadsbyggandet där tex vi effektiviserar råvaror som svenskträ och industriell utveckling, där vi kan få nya flerbostadshus som byggs till betydligt lägre kostnader med hög kvalitet, lägre klimatpåverkan och i snabbare takt.

3 kommentarer

  1. Olle

    Jag kan aldrig sluta fascineras över MP, gillar vad ni vill skapa för produkter ur skogen, men.
    Vi ska omvandla skog till bränsle.
    Vi ska bygga hus av skogen.
    Vi ska göra ”plastförpackningar” av skogen.
    Men ni ska också göra det mesta till reservat.
    Staten konfiskerar skogen som reservat som ni iockförsig säger er att ni ska betala, ni värderar då skogen som värdelös då den inte kommer att ge avkastning och ingen vill köpa den. Detta Herr Nasser är ren stöld ock bryter mot äganderätten. Men som sagt ska skogen användas till allt ni vill måste den brukas också. Den skyddsvärda skogen är skapad av oss privata skogsägare. Sen är det intressant att se hur Sveaskog sköter sig vid avverkning, statens egen skog. Vi privata återställer oftast sönderkörningar på avverkningsplatser ,vi bygger broar över småbäckarna. Det gör inte Sveaskog de bara dundrar på och förstör fiskars vandrngsvägar. Vet inte om detta är generellt men så är det då gjort på grannmarken. DUBBELMORAL !!!

  2. Michael Rönnlund

    Bra att det byggs efter 8 år av alliansregering då i stort sett inget byggdes. Det var helt medvetet för att trissa upp priserna på villor och bostadsrätter. Villa- och bostadsrättsägare är de enda moderaterna bryr sig om.

    Detta agerande av alliansregeringen 2006-2014 bidrog till att vi kan få en bostadsbubbla i Sverige.

    Däremot är dagens nyproduktion av hyresrätter fortfarande alldeles för dyra och detta beror bland annat på skatteförändringar som skedde redan 1991. En 4:a skulle vara 3000 kr billigare per månad om den följt samma kostnadsutveckling som villor och bostadsrätter gjort sen 1991.

    http://hurvibor.se/boendekostnader/kostnadsutveckling/

    För att ändra detta behövs en skattereform inom bostadsmarknaden där hyresrätten jämställs med villor och bostadsrätter.

  3. Kim

    Det vore intressant att få en precisering av vad som faktiskt gjorts och vad respektive åtgärd faktiskt landat i för antal bostäder? För det är väl inte så att det är lättare att gnälla på att alla andra gjort fel, än att visa på vad man själv åstadkommit?

    Jag håller helt med om att Alliansen mest gjort åtgärder som gynnat privat ägande och marknaden, vilket i längden självklart ökar segregationen. Samtidigt ser jag inte att de röd-gröna gjort särskilt mycket. Den största kritiken mot priser och lågt byggande är ett vansinnigt regelverk. Här har ni inte gjort annat än slutfört det jobb alliansen helt gjorde klart. Bara att trycka på knappen, vilket bara det tog en faslig tid. Sedan … ingenting. Tvärt om har det snarare blivit många ytterligare krav vilket lett till fortsatt ökande kostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.