Det blåser åt rätt håll

År 2009 satte man ett mål inom EU att till år 2020 ska 20% av unionens energi komma från förnybara källor. Både Danmark och Tyskland får majoriteten av sin el från vindkraft och detta är ett bra facit på att vindkraft fungerar och kan räknas med, i delar av EU tex Storbritannien är idag vindkraft producerad el billigare än den från kärnkraft, här har man också projekterat en av världens mest innovativa vindkrafts parker som kommer stå klart 2022 vilket kommer ha samma kapacitet i elproduktion som ett kärnkraftverk.

Under sista helgen i oktober så var uppåt 24% av hushållen i EU kopplade till el som kom från vindkraft, detta visar att vi har målet med en permanent försörjning på 20% inom räckhåll vilket är en viktig del av klimatomställningen.

Tekniken och kapaciteten finns där och måste vi prioritera ännu mer att ställa om till hållbara och fossilfria energikällor. Här i Västerbotten har vi ett antal vindkraftsparker och jag hoppas att vi kan utveckla oss vidare inom detta område. I Umeå idag kan vi stolt säga att vår el och fjärrvärme är fossilfri och jag hoppas att vi inom kort ska kunna säga det samma inom hela länet och hela landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>