Nytt centra kommer skapa förutsättningar för en snabbare klimatomställning

I omställningsarbetet så måste vi också skapa förutsättningar för företag att ta ett aktivt kliv i sitt omställningsarbete, regeringen har tidigare presenterat industriklivet, krav på hållbarhetsbokslut samt implementerat en mängd riktlinjer som ska gagna företag att enklare ta hållbara beslut och jobba mer klimatsmart. Nu har också regeringen instiftat ett nytt center som ska hjälpa företag byta ut farliga ämnen.

Fler och fler företag vill göra rätt för sig och ha säkra produkter utan farliga ämnen. Men samtidigt kan kunskaperna och resurserna för ett hållbart och säkert kemikaliearbete vara svårt, detta i synnerhet för många mindre företag med begränsade resurser. Samtidigt så har vi flera större aktörer i Sverige som sitter på bra kunskap om en mer hållbar kemikalieanvändning i produkter. För skapa ett forum för enklare samverkan och kunskapsutbyte mellan fler aktörer och skapa en bredare kunskap hos fler, så inrättar regeringen ett centrum för substitution av skadliga ämnen. Det nya centra kommer ligga i Borås vid RISE och kommer fungera som spindeln i nätet för företag, organisationer, branscher, akademi, institut och myndigheter, där man ska enkel få kunskaper och kunna stärka sina verksamheter med målet att farliga ämnen i varor och kemiska produkter byts ut.

Via centra så kommer företag kunna säkra sina verksamheter och produkter men också öka sin konkurrens kraft internationellt, mindre företag kommer nu också enklare kunna utveckla sina produkter för en ny tid och en ny marknad. Men också att nu finns stöd i den komplexa fråga vi kallar kemikaliehantering.

Den som dock är den största vinnaren i detta är alla vi konsumenter som kommer få känna oss mer  trygga med att de produkter vi köper till oss, våra barn, maten vi äter och kläderna vi har på oss inte är skadliga för oss eller vår miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>