Innovativ teknik ger hopp att klara klimatomställningen

En av de största och mest akuta utmaningar som vi har i klimatomställningen är att få till miljövänliga transporter samt att skapa förutsättningar för människor att ändra sina mönster och beteenden så att man enkelt och smidigt kan röra sig hållbart och klimatsmart. Redan jobbar vi mycket med cykel och kollektiv trafik, i Umeå kan vi stolt säga att vår kollektivtrafik är fossilfri. Men vi ser också framsteg inom fossilfria transporter inom el och vätgasfordon. Man måste komma ihåg att det finns områden med stora avstånd och här är det viktigt att vi hittar hållbara alternativ att resa på.

Flyget är idag en av de största miljöbovarna inom transport, flyget är idag också den transport del som inte behöver bära sina egna kostnader för den miljöpåverkan man står för.  Det är viktigt att vi utvecklar och tar fram innovativa lösningar till flygets drivmedel, flyget måste få ner sina utsläpp markant. Samtidigt måste vi ändra våra beteenden gällande flyget vi måste börja flyga mindre och vissa sträckor måste ersättas av miljövänligare alternativ omgående.

Med bakgrund till detta är det nu riktigt spännande att se den nya innovativa teknik och lösningar som presenteras just nu för att vi ska kunna transportera oss hållbart och klimatsmart och det är extra spännande att se de nya lösningar som ska ersätta flygresandet.

En av dessa lösningar kommer från Hyperloop One som i veckan också fick ett stort investerar stöd via Virgin Group. Hyperloop har sedan 2013 utvecklat teknologi runt att ta fram magnetdrivna tåg i vakuumtuber, ett nytt koncept inom snabbtåg som kommer kunna ersätta flygresandet i stora delar av världen. Ett hyperloop tåg skulle tex kunna ta sig mellan Los Angeles och San Francisco, en distans på ca 60mil på 30 minuter, samma resa hade tagit en timme och 21 minuter med flyg.

Hyperloop One har idag en fungerande prototyp som i nuläget kan uppnå en hastighet på 310 km/h. Företaget har tidigare gått ut med flera ruttförslag, vilka inkluderar London-Edinburgh, Toronto-Montreal och Mumbai-Chennai. Och med det nya investeringsstödet är en färdig slut produkt nära och välkomnad.

Stödet från Virgin Group som själva äger ett flygbolag har inte bara av ekonomisk betydelse, utan visar också att teknologin tas på allvar i teknikvärlden samt att klimatomställningen och det arbete vi måste utföra och det är en viktig signal för alla att Virgin Group också öppet satsar och tar ansvar.

 

Att flygbranschen måste få fram miljövänliga drivmedel är ett absolut måste och det nu. Men en lika viktig del är att allt fler söker sig mot nya tekniker för att lösa klimatvänlig långdistanstransport.

En kommentar

  1. Petter

    Det är redan försent att vända klimattrenden ,Jordens försvarssystem är rubbat och en kedjereaktion har påbörjats. Jorden överlever och säkert ett mindre antal homo sapiens som kan börja på nytt.
    Det ni politiker uträttar nu hjälper inte mycket ,ni klagar på några fisande kor men inget om lyxturismen ,men det törs ni tyvärr inte .Detta måste gemene man kunna undvara .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>