Ensam står ingen stark.

Tidigare har Nicaragua tillsammans med USA och Syrien stått utanför Parisavtalet. Men tidigare i höstas så valde Nicaragua att ansluta sig och nu har även Syrien anslutit sig. Jag tycker att detta verkligen visar den kraft Parisavtalet har och hur vi lyckats få omvärlden att få upp ögonen för de akuta utmaningar vi alla står inför med klimatomställningen.

Så som det land som släpper ut näst mest växthusgaser i världen och är världens största ekonomi står nu USA ensamt utanför Parisavtalet. Jag tycker att den vetenskapsfientliga syn på klimatarbete och den nonchalans man visar mot klimatomställningen och det akuta hotet vi står inför som visas av Donald Trump och hens administration är ett hån mot resten av världen och visar noll respekt. Dock även om USA har sagt att man vill lämna Paris avtalet så såg Barak Obama till att förplikta USA till Parisavtalet vilket i verkligheten innebär att den utträdes process Donald Trump nu inlett kommer att ta flera år och tack vare Obamas agerande så är USA knutet till dagen efter det amerikanska valet 2020. Vi får hoppas att USA hinner få sitt förnuft fram till dess.

Just nu pågår klimatmötet i Bonn där världens länder diskuterar hur man ska få bättre genomslag och handlingskraft utifrån Parisavtalet och som jag skrivit om innan så är det mycket som visar att vi måste lägga i en till växel utöver de mål som finns i avtalet idag. Jag tycker också och hoppas på att mötet i Bonn tar upp och tar fram en strategi om hur man ska hantera USA:s motvilja att ta ansvar för klimatomställningen.

Jag tycker dock att det är mycket positivt och beundransvärt av att Syrien, ett land som befinner sig i total obalans med rådande inbördeskrig och med en av de värsta pågående humana katastroferna ändå inser behoven för framtiden och ansluter sig till Parisavtalet. Jag tror att detta också kommer ha en stor påverkan i återuppbyggandet av regionen ur ett hållbart perspektiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>