Urgamla normer och gubb-kulturer måste brytas

Trots att 64% av alla studenter som tar examen är kvinnor så minskar kvinnornas närvaro i företagens ledningar.33% blir chefer, 20% professorer och endast 15% av alla vd:ar i Sverige är kvinnor, i börs noterade bolag är siffran så låg som 6%. Många faller bak och påstår att man utgår från kompetens när man tillsätter högre poster men med facit i hand så tolkar jag det som att man det då skulle handla om inkompetens hos majoritet av dem som tar en akademisk examen helt och fullständigt orimligt. Utan det handlar om det råder en mansdominerad kultur och normer inom näringslivet som väljer att sätta kvinnor i ett ovärdigt fack. Att vara framgångsrik karriärs kvinna, mamma och närvarande partner verkar vara något som anser vara besvärligt.

Det är rent ut sagt tragiskt att vi än idag måste bevittna om hur kvinnor i ledande positioner ofta för att möta en näst intill vertikal uppförsbacke innan de blir sedda och hörda inom vissa verksamheter. Kvinnor får möta en mansdominerad kultur med överordnat prestige, hierarki och maktfördelning där den föråldrade syn på kvinnor som råder placerar dem åt sidan. Flera studier visar faktiskt att organisationer med kvinnor i ledande position har en högre avkastning än verksamheter med mans dominerade ledningar.

Jag tycker det är inspirerande att läsa om kvinnor som tagit sig fram och krossat ut åldrade normer och kulturer, men samtidig får det mig att tänka till om varför det ska vara så svårt för kvinnor att ta ledande positioner, varför måste en kvinna vid makten vara en sån speciell och särskild sak, varför kan det inte bara vara en självklarhet. Det måste vara en naturlig självklarhet att kvinnor ska ha sin egen makt att påverka både sitt eget liv och samhället.

Det handlar om kompetenta, kvalificerade människor och inte besvärliga kvinnor som finns till förfogande för ledande positioner och som bör få ett stort utrymme inom ledande positioner. Att leda framåt in i framtiden.

 

.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>