Gårdagens glädje blev en oLustig känsla.

Det blev en stor glädje igår när fotbollslandslaget kvalade in till VM. Men den glädjen dämpades mer och mer efter det utbrott som en spelare fick innan avspark då hen skrek kvinnoförtryckande könsord.

Samma glädje fortsatte att dämpas mer och mer efter matchen då jag insåg att det inte verkar som att detta var en stor grej. VM är säkrat så skitsamma? Visst jag håller till hundra med om att bua under ett annat lands nationalsång är fel, respektlöst och ovärdig. Men händelsen rättfärdigar på inget sätt handlingen.

Genom kampanjen #metoo har det kommit fram hur trakasserier och övergrepp genom syrat hela samhällsstrukturen i både större och mindre sammanhang. En av effekterna av #metoo blev att tystnadskulturen bröts och många tjejer och kvinnor äntligen våga tala ut och nedbrytningen av gamla normer och grabb-kulturen fick tusentals, miljontals nya röster. Världen fick sig en riktigt käftsmäll och det blev mer tydligt än någonsin att objektifieringen och förtryck av kvinnor måste få ett slut nu

Den bristen av reaktioner efter fotbollsspelarens utspel igår får mig ändå att tänka hur djupt dessa normer sitter i samhället, har #metoo nu gjort sitt? Räckte det med att några huvuden fick rulla och nu är allt ”business as usual”, kan det vara så illa? För mig måste vi alla ta med oss innebörden av #metoo med oss varje dag, vi måste minnas, hedra och förändra. Vi måste varje dag jobba med att riva dessa negativa samhällsstrukturer och detta kommer vi få göra under en lång tid. Vi får aldrig glömma.

Bristen på reaktioner får mig också att undra om det är accepterat då det kommer från en viktig idrottsstjärna, gäller inte samma regler för dem? Accepterar man detta utspel? Blev en plats i VM viktigare än att stoppa kvinnoförtryck och trakasserier. Jag minns också för ett tag sedan hur en hockeyspelare blev anklagad för sexuella övergrepp, hen var en stjärna i laget och där blev reaktionen att man försvarade spelaren, det var en bra kille, det måste va missförstånd, hen gjorde fel, men vi förlåter honom osv. Idrottsstjärnor måste inse att dem är förebilder för många unga killar och tjejer och att vi då accepterar detta utspel skickar helt fel signaler till unga. Hur ska vi kunna lära unga killar om jämställdhet och lika värde när samhället visar en annan reaktion.

Jag hoppas att fler kommer säga ifrån, detta som hänt är helt oacceptabelt och jag hoppas att idrottsvärlden visar en sida som säger nej till detta och visar nolltolerans.

 

4 kommentarer

 1. Roger Källman

  Nasser,
  Det den Svenska spelaren skrek ut i sin ilska över att många i den Italienska publiken buade, då den Svenska Nationalsången spelades upp innan avspark, har inget enligt min mening med kvinnoförtryck att göra.
  Jag tycker att det visar på ett gott civilkurage från honom att inte acceptera sådana fasoner från den Italienska publiken och att det sedan kommer ut som det gjorde, har som sagt inget med kvinnoförtryck att göra ( kunde lika gärna vara det manliga könsorganet eller annat skällsord som användes).
  Jag tycker i stället att du borde glädjas åt den Svenska framgången och att vi nu får spela ett VM i fotboll i Ryssland nästa sommar, i stället för att försöka finna fel hos en person som i ” stridens hetta” reagerar mot ett dåligt uppträdande från delar av den Italienska publiken. Mvh // Roger K.

  • Ulf Parde

   Bra sagt av Roger Källman. I en het situation är det nog så att de flesta av oss inte väljer orden så noga. Lustig ville stå upp för Sverige, något som han lyckades med hela matchen. Fånigt av Nasser Mosleh att i den svenska segerglädjen börja gnälla på Lustig.

  • Ulf Parde

   Jag vet inte om jag fick iväg min förra kommentar på rätt sätt. Det jag ville säga är att jag håller med Roger Källman. Lustig var tänd inför matchen och gillade inte att publiken var sig illa åt. Lustig är – liksom hela övriga laget – en kämpe för Sverige. Nasser Moslehs PK-attityd framstår som överdriven. Nu gläder vi oss åt den svenska framgången.

 2. Erik

  Du kommer med ett viktigt inspel Nasser. Resultatet av matchen och de faktum att Sverige tog sig till VM har ingenting att göra med det som Lustig skrek ut i sin frustration. För det var oerhört osmakligt. Han är en människa, med känslor. Okej. Men han är också en offentlig person som måste ta ansvar för hur han uttrycker sig, och för vilken förebild han är. Att säga att någon annan är det kvinnliga könsorganet visar bara på hur gamla och inarbetade strukturer vi har i oss. Det kvinnliga är svagt och något vi förlöjligar. Och Roger Källman, om han skulle skrika ut att publiken var det manliga könsorganet (vilket han troligen aldrig skulle göra) så vore det lika illa.
  Att använda våra könstillhörigheter för att trycka ner, förlöjliga eller förminska är att fortsätta cementera det könsförtryck som pågår varje dag i hela världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>