Klimatomställningen måste ske på alla nivåer

ökning av växthusgaser och oförmåga till att i enighet ansluta bakom parisavtalet, har resulterat i att man nu måste sätta målen högre än det som Parisavtalet säger.
Utifrån agenda 2030 så har man sätt upp mål att till 2030 fått en så kraftig minskning av växthusgaserna för att nå tvågraders målet. Förra året låg utsläppen på 51,9 gigaton, med den världspolitik som förs nu så kommer utsläppen att öka till 58,9 gigaton istället för att minska. Med de löften som världens länder givit i samband med Parisavtalet bedöms utsläppen vara 52, 8 gigaton år 2030, alltså en svag ökning jämfört med dagens nivå.
För att världen ska nå tvågradersmålet behöver utsläppen år 2030 vara nere på 41,8 gigaton, vilket motsvarar en minskning av utsläppen med 19 procent. Missar vi detta så menar ledande experter att det blir nästintill omöjligt att nå tvågraders målet och  klimat katastrofen kommer komma som ett brev på posten. För att klimatmålen ska kunna nås behöver ländernas klimatlöften enligt Parisavtalet skärpas senast 2020. Men ännu viktigare är att utvecklingen går åt rätt och att alla länder tar sitt ansvar. Arbetet med att klara av klimatomställningen är dock inte något som bara ska ske bland världens länder, vi måste dagligen jobba med detta inom näringslivet, regional och lokalnivå. Så samtidigt som Sverige visar ledarskap inom klimatarbetet i världen så är det viktigt att vi implementerar en ansvarsfull klimatpolitik i våra kommuner och dess verksamheter. Vi måste börja agera inom alla nivåer.

En kommentar

  1. Bergis

    Samtidigt känner du glädje över att fotbollslandslaget kvalat in till något VM, EM? Men du fattar inte hur stora koldioxidutsläpp sporten orsakar. Folk ska flyga över hela världen för att se några sparka på en fotboll. Det ska byggas jättearenor och infrastruktur för sporten. Ett OS kostar enormt mycket pengar och koldioxidutsläpp. Allt för att vi dumma människor ska titta på någon som sparkar boll. Nasser! Silar du mygg och sväljer kameler?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.