Nya assistans regler skapar bättre förutsättningar

Igår hade vår röd-gröna regering tagit ytterligare steg till att ta tag i den problematik som finns idag inom personlig assistans och LSS precis som man lovade i höstas. Detta genom att presentera förslag om att tillfälligt stoppa Försäkringskassans tvåårsomprövningar och återställa den tidigare tillämpningen av väntetid och beredskap.

Genom att tillfälligt stoppa tvåårsomprövningarna och införa rätt till assistans för väntetid, beredskap och tid mellan insatser skapar vi röd-gröna förutsägbarhet för assistansberättigade och att kommuner ska kunna se till att personlig assistans även i fortsättningen uppfyller intentionerna i LSS genom att föreslå att lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS) ändras så att personlig assistans ska kunna beviljas för väntetid och beredskap under dygnsvila, samt mellan hjälpinsatserna vid aktiviteter utanför hemmet. Samtidigt presenteras förslag om att Försäkringskassan inte längre ska ompröva beslut om assistansersättning vartannat år, så kallade tvåårsomprövningar. Genom detta kommer assistansberättigade skyddas från den senaste tidens förändringar i rättspraxis, liksom eventuellt kommande rättspraxis, fram till dess att regeringen föreslår att tvåårsomprövningarna ska återinföras.

Personlig assistans är en viktig frihetsreform som ska värnas och jag är glad att regeringen tar i tur med den problematiken i regelverket som funnits.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>