En politik som ger resultat för Umeå och hela landet.

Vår röd-gröna regeringen har aktivt fört en stimulerande politik för att öka bostadsbyggandet och detta med goda resultat. Rekordmånga bostäder byggs på initiativ av regeringen och två viktiga morötter i arbetet är investeringsstödet för klimatsmarta hyresrätter samt den kommunala byggbonusen.

En av de viktigaste insatserna är Investeringsstödet på totalt 11,3 miljarder kronor för perioden 2016 – 2019. De bostäder och byggnader som anordnas med investeringsstöd ska vara mer energieffektiva än de riktlinjer som anges av bla boverket och det är riktigt spännande att se hur detta gett resultat där investeringsstödet har sänkt hyresnivåer och gjort en större del av bostadsmarknaden mer öppen och tillgänglig för fler.

En andra lika viktig insats är att 199 av landets 290 kommuner får del av regeringens byggbonus på 1,8 miljarder kronor. I kommunerna har 73 372 bostäder givits startbesked under perioden 31 juli 2016 till 1 augusti 2017. För att få ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning något som i Umeå kommun har lyckats med som gjort att vi kunnat vid båda tillfällen ta del av bygg bonusen.

I Umeå kommun har vi ett tillväxtmål och ett befolkningsmål, dessa mål skapar en mängd nya utmaningar för oss och en av dem är bostadsbristen. Bostadsbristen är ett problem i hela landet, på vissa ställen mer påtaglig än andra. Men i Umeå är vi en bit på vägen och håller vi den takt som vi har nu så har vi alla förutsättningar att komma i balans med bostadsbehoven. Vi måste också bygga hållbart och resurs effektivt. Vi måste bygga en bostadsmarknad som är tillgänglig alla oavsett socioekonomiska förutsättningar.

Genom investeringsstödet och byggbonusar har vi i Umeå tillsammans med många andra kommuner kunnat planera för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen. Och detta genom en ansvarsfull röd-grön politik.

En kommentar

  1. Olle

    Svensk bostadspolitik fokuserar på produktion och kvantitet, vilket bidrar till att svaret på en skriande bostadsbrist är homogena projekt som är riktade mot en smal och köpstark målgrupp. Bostadspolitiken svarar således på ett ensidigt behov men missar en väsentlig del i Sveriges grundlag – att rätten till bostad ska tryggas för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>