Vi röd-gröna stärker den svenska modellen

För mig är det viktigt att värna om den svenska modellen och det är viktigt att vi hela tiden ser att den stärks. En viktig del av den svenska modellen är fackrörelsen, facken ser till att stärka och skydda arbetaren och skapa ett ansvar och ordning på arbetsmarknaden.  Genom facken kan vi skydda arbetarnas rättigheter och möjlighet till bra villkor och löner. Genom den svenska modellen och facken har vi under modern tid kunnat utveckla arbetet som bidragit till höga reallöneökningar, få konflikter och trygghet för den enskilde. Det är viktigt att vi har en hög organisationsgrad, att vi tillsammans sluter oss bakom den svenska modellen.

Nu presenterar vi röd-gröna ett lagförslag om att en skattereduktion för fackföreningsavgift ska återinföras. Förslaget bygger på att fackföreningsmedlem får en skattereduktion med 25 procent av den medlemsavgift som betalats under året. Skattereduktionen gäller förutsatt att den sammanlagda avgiften uppgår till minst 400 kronor per år och gäller avgifter till svenska fackföreningar liksom till motsvarande utländska arbetstagarorganisationer. Förslaget om skattereduktion föreslås träda i kraft den 1 juli 2018 och tillämpas på medlemsavgifter som betalas från och med detta datum. Förslaget ligger också med i 2018 års budgetproposition.

Den svenska modellen bygger på att det finns starka parter inom samhälles strukturen. Det är viktigt att vi konkurrerar med kunskap och kompetens istället för låga ned dumpade löner. En förutsättning för den svenska partsmodellen är starka och ansvarsfulla fackförbund och genom att återinförda skattereduktionen för fackföreningsavgiften är att underlätta för facken att värva medlemmar eftersom den svenska modellen kräver starka parter och arbetarnas part måste alltid vara starkast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.