Snabblåns institutens tid för vinster genom människors misär är över.

Det är en oroande siffra när man ser hur skulderna ökar och ökar i hushållen, för många har det varit enkelt att låna upp och för andra har man hamnat i en ohållbar skuldsituation med orimliga villkor, man har kanske hamnat under en period av ekonomisk stress och tyvärr så har inte alla samma möjlighet att ta enkla lån hos de sedvanliga bank institutionerna. Allt fler hamnar utanför bankens kriterier eller saknar något i sin ägo med betydligt värde som tex en villa eller bostadsrätt eller helt enkelt saknar de inkomster som krävs och man blir tvungen att vända sig till olika snabblånslösningar som inte kräver säkerhet men har helt orimliga villkor. Att hamna i ekonomisk stress är ingen önskad situation och ibland kan saker uppstå där man akut behöver ett tillskott av kapital. Tyvärr ser vi också hur dessa snabba låneinstitut ofta väljer att skapa en ogynnsam situation för den som är i behov och allt fler hamnar en ond cirkel av orimligt höga avgifter och räntor som gör det nästan omöjligt att ta sig ur skuldfällan där man som konsumenter inte har några andra lånemöjligheter och därför tvingas acceptera räntor på flera hundra procent.

Med bakgrund till detta så presenterar vår röd-gröna regering nu ett förlag som ska skapa förutsättningar för rimligare villkor på marknaden för snabblån och andra liknande krediter med höga kostnader där man vill införa ett räntetak och ett kostnadstak. Detta så att färre personer ska riskera att fastna i en skuldfälla. Detta är en viktig åtgärd och ger fler ett konsumentskydd och gör det svårare att profitera på människor i ekonomisk stress.

Räntan för snabblån överstiger i dag i flertalet fall 50 procent och det förekommer krediträntor på upp till 400 procent. I förslaget föreslår regeringen därför att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procentenheter högre än referensräntan (för närvarande -0,5 procent). För en högkostnadskredit ska kostnaderna, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga det lånade beloppet. Vid ett lån på 1 000 kr ska man som konsument alltså inte behöva betala mer än totalt 2 000 kr.

Det är hög tid att vi inför kraftfulla åtgärder för att skapa balans i en annars nu snedvriden marknad där vi tar nu nya riktlinjer för en mer ansvarsfull lånemarknad och genom förslaget minskar risken för att snabblån och andra dyra lån leder in personer i en permanent skuldfälla som kommer leda neråt i en negativ spiral som man aldrig kommer kunna ta sig ur och som i värsta fall leder till ekonomiska sanktioner mot individen som kommer få förödande konsekvenser för dennes framtid. I förslaget vill regeringen också skärpa reglerna för marknadsföringen av lån till konsumenter. Reklamen ska inte få utformas så att den lockar konsumenter till snabba drastiska beslut som man måste ta i en stressad situation.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.