Gröna jobb är vägen för en levande landsbygd

Det är viktigt att vi får en levande landsbygd. För att få detta måste vi investera i en hållbar infrastruktur med hållbara kommunikationer, där människor och varor enkelt, snabbt och miljö-vänligt kan förflytta sig mellan länets orter. Det är också viktigt att se till att samhällsservicen finns tillgänglig för alla delar av landsbygden. Redan nu kan vi se hur vi i Miljöpartiet genomfört åtgärder genom regeringen där vi satsat på att bygga ut och säkra den digitala infrastrukturen vilket jag hoppas ska kunna återskapa utbildnings säten på landsbygden men också skapa en plattform där det lokala näringslivet kan knyta åt sig innovativa företag som genom ett modernt digitala samhälle finner sina säten ute i landsbygden. Att skapa förutsättningar där både människor och produkter enkelt, snabbt och hållbart kan röra sig kommer sudda ut de flesta av de hinder företag ser för att skapa sitt säte utanför de större städerna.

Men en av de viktigaste pusselbitarna för att kunna bo och leva på landsbygden är att vi lyckas skapa arbetstillfällen och uppmuntra företagande genom att vi skapar förutsättningar så att företag vill utveckla och etablera sig. Jag tror starkt på att nyckeln till detta är små och medelstora företag. För att underlätta för dem har vi i Miljöpartiet via regeringen bla infört det så kallade växa-stödet. Stödet innebär att enskilda näringsidkare som anställer sin första personal får kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter det första året. Vi har också underlättat för företagen genom att minska deras ansvar för sjuklönekostnaden, ett förslag som många företagare lyft upp som viktigt.

Jag tror starkt på också att landsbygden har en centralroll inom klimatomställningen, det är på landsbygden som vi kommer se utvecklingen av nya branscher med nya jobb inom jordbruk, energiproduktion och skogsbruk. Där vi kommer kunna producera vår egen mat, biobränslen och ta fram nya hållbara råvaror och material. Det är med bakgrund till detta som vi i Miljöpartiet genom regeringen gett Tillväxtverket i uppdrag att betala ut nära 70 miljoner kronor per år i tre år till de kommuner ute på landsbygden. Genom detta kan vi stärka kommunernas förutsättningar att utveckla företagsklimatet och näringslivet och ge en injektion med syftet är att förbättra möjligheterna att utveckla nya hållbara branscher och nya gröna jobb. För oss i Västerbotten kommer bla Vindeln, Lyksele, Bjurholm, Dorotea, Åsele och Vilhelmina kunna söka uppåt 1,76 miljoner kronor per år från Tillväxtverket mellan 2018 och 2020. Kommunerna får själva avgöra vad medlen ska användas till, förutsatt att pengarna går till näringslivsutveckling och satsningar på att förbättra företagsklimatet. Jag hoppas att detta blir en del som stärker oss som en region som driver hållbart framåt där vi blir Sveriges ledande klimat region.

En kommentar

  1. Petter

    Se ni till att hela Sverige ska leva så löser det sig själv med arbetstillfällen på landsbygden. Och framför allt se inte Svenskt jordbruk som en miljöfarlig verksamhet, det däremot är våra importerade livsmedel som transporteras runt hela Jorden. Och kom med riktiga fakta angående betande kreatur och deras utsläpp (fisar) .Börja inte med att slå sönder en livsmedelsbransch före våra lyxresor och annat onödigt krimskrams som vi inte behöver. Konsumtionen är inte räddningen för Jordklotet utan räddningen är att inte konsumera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.