Ruttna äpplen ska bort från byggbranschen.

Det byggs just nu rekord mycket i Sverige och byggbranschen är i ett mycket lukrativt läge. Med vår röd-gröna politik så har vi verkligen fått fart på bostadsbyggandet igen. Men allt har en baksida och byggbranschen är en del som ibland kopplats till mindre bra rubriker som fusk och mindre legitima verksamheter. I en sådan lukrativ bransch är det viktigt att se till att regler och lagar följs och att man säkrar kvaliteten och arbetarnas rättigheter. Majoriteten av alla inom byggbranschen gör ett bra jobb men för att rensa bort de ruttna äpplena så lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning som bla innebär ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen, där man säkrar löner och motverkar osund konkurrens och monopolbildningar.

Jag tycker detta är en viktig markering mot dem som inte följer reglerna och en viktig åtgärd att stärka villkoren för alla seriösa och duktiga entreprenörer inom byggbranschen så att dessa inte riskerar att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar ut rätt löner.

Förslaget bygger på att en arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara. Om entreprenörsansvaret aktualiseras så kan den entreprenör som betalat arbetstagarens lön i efterhand kräva ersättning från arbetsgivaren. Förslaget förväntas ha en preventiv effekt och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser. I förslaget presenteras också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om aktörerna i entreprenadkedjan. Brott mot informationsskyldigheten föreslås kunna leda till skadestånd. Enligt lagförslaget ska parterna på arbetsmarknaden fortsatt kunna reglera frågan om entreprenörsansvar i kollektivavtal som då ska tillämpas i stället för lagstiftningen. Entreprenörsansvaret föreslås gälla både inhemska och utstationerade arbetare.

Genom att nu riva upp lex laval så hoppas jag att fler myndigheter kommer samarbeta bättre för att motverka osund konkurrens och att vi stärker fackförbundens möjligheter att kräva svenskt kollektivavtal på arbetsplatserna, detta kommer vara en avgörande pusselbit för att stärka kvaliteten och säkerheten för själva bygget och arbetarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.