En gymnasieskola för alla.

Med Miljöpartiet i regeringen så har vi satsat på en skola som ska vara jämlik och se till fokus på lärare och elever. Det är viktigt att elever ska klara skolan. En bra skolgång lägger grunden för hela livet framåt och enklare möjliggör för framtida arbete och i synnerhet om man någon dag vill vidare utbilda sig. Idag är det bara två tredjedelar som klarar av gymnasiet och fler måste klara av gymnasiet, vi måste satsa på kvaliteten och stärka förutsättningarna för elevernas att nå kunskapskraven.

Därför presenterar vi i Miljöpartiet genom regeringen ett förslagspaket om hur fler elever ska kunna fullfölja och klara gymnasiet. Förslaget innebär bland annat mer stöd och en mentor till alla elever, samt ett tydligare ansvar hos rektorn att utreda frånvaro. Sammantaget ska förändringarna ge eleverna bättre stöd både i kunskapsutvecklingen och studiesituationen i övrigt. Förslaget presenterar också fem konkreta förslag om hur man ska kunna höja kvaliteten i gymnasieskolan. Som:

1, Alla elever som behöver ska få stöd i utbildningen i dess helhet. Det kan handla om extra anpassningar eller särskilt stöd, och det ska gälla alla skolformer.

2, Alla elever ska ha en mentor som följer deras kunskapsutveckling och studiesituation. Mentorn ska uppmärksamma om eleven behöver stöd och då skyndsamt informera berörd personal.

3, Om en elev byter skola ska uppgifter om exempelvis extra anpassningar eller särskilt stöd överlämnas till den nya skolan för att underlätta övergången för eleven.

4, Rektorn får ett tydligare ansvar att utreda upprepad eller längre frånvaro, oavsett om frånvaron är giltig eller ogiltig.

5, Kommunernas ansvar för hur ungdomar är sysselsatta justeras, så att det blir tydligare vilka ungdomar som omfattas

Att få en trygg och stabil plattform för framtiden är en viktig del i varje ung människas liv, detta skapar självkänsla och ett hop för framtiden, men främst ger en möjligheter och bra val att kunna följa sina drömmar och forma en framtid för sig själv. Det är upp till oss i politiken att skapa de förutsättningar som behövs så att man ska kunna klara detta.

En kommentar

  1. Petter

    Vadå mentor?? det har de ju redan idag i form av en lärare. Det måste väl då vara bättre att de får studiero . Idag är ju skolan en förvaringsplats för vissa störande elever. Varför funkade skolan för 30 år sen. Jo för då ställde lärarna krav på att lugn och ro fanns i skolsalen. Idag är det bara massa tjafs,och då hjälper inte ens 5 mentorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.