EU har en avgörande roll i klimatomställningen.

Klimatomställningen är något som berör alla på vår planet, Parisavtalets mål måste nås gemensamt internationellt och här är det viktigt att vi tar ledare tröjan. Klimatomställningen kommer inte ske utan konkreta handlingar och åtgärder. Som union har vi inom EU kanske det största ansvaret att se till att få igång länder som USA och Kina inom klimatomställningen. Nu har flera av EU ländernas klimat och miljöministrar genom ”Green Growth Group” lagt grunden för att klimatet ska prägla Eus långsiktiga budgetarbete.

Genom ”GGG” har Sverige tillsammans med Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike att EU kommer behöva göra stora investeringar för att klara målen i Parisavtalet. Det är viktigt att EU:s kommande långtidsbudget, tillsammans med medlemsstaters finansiering och privat finansiering, har en viktig roll i de nödvändiga investeringarna för klimatomställningen.

Genom detta kommer EU:s budget klimatsäkras och stärka förutsättningarna till genomförandet av Parisavtalet. Och med miljöpartiet i spetsen tar Sverige på sig ledartröjan och tillsammans med de andra länderna skickar denna viktiga signal till EU-kommissionen.

De rekommendationer man lämnar till EU-kommissionen om hur klimatintegreringen kan förbättras i nästa långtidsbudget. Bland annat bör minst 20 procent av budgeten fortsatt finansiera klimatåtgärder och den övriga budgeten ska utformas så att den inte motverkar Parisavtalet. Man lyfter även fram vikten av uppföljning och transparens.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.