Komplettering av sjukintyg

Jag är medlem i rätt många grupper på Facebook med andra som lever med kroniska sjukdomar, många just för ME och och Fibromyalgi. Men även många andra liknande. Min känsla nu är att väldigt många inlägg handlar om just nekade sjukskrivningar. Många som varit sjukskriven väldigt länge, aldrig blivit ifrågasatt, får nu plötsligt brev från fk att de överväger att inte betala ut sjukpenning. Man får då ett sk kommunicieringsbrev. DÄr man har en viss tid på sig att komma in med mera information eller rätta ev felaktigheter.

Mitt intyg nu gällde från 1 november till sista januari. Den andra november skrev de ut detta kommunuceringsbrev till mej. Jag har fram till den 20 november på mig att komma in med handlingar. Detta innebär också att hittils har jag varit utan försörjning helt från 1 november. Jag vet alltså inte hur jag ska klara mig nästa månad, om jag inte kan få fk att tänka om.

Jag har nu sedan 2 november jobbat frenetiskt, det jag själv klarar, men jag har fått mycket hjälp av närstående och även läkare och sjukgymnast på Min hälsa i Holmsund. Idag har jag nu skickat in handlingar. Jag har lyckats, men massa klippande och klistrande från tidigare dokument och med redigeringshjälp från pojkvän, lillebror, mamma och hemtjänst, fått ihop ett 7 sidor brev där jag med egna ord berättar om min situation.  Infogar nedan ett litet utdrag med punkter som sammanfattar hur mitt liv är. Jag har ett kompletteringsintyg från min läkare på 4 sidor, där läkaren slutar med att om inte hennes klara och objektiva beskrivning av mitt hälsotillstånd räcker så tycker hon att fk ska göra en teamutredning för att få egna fynd. Dessutom en sida med obesrvationer från min hemtjänst. Journalkopia från min utredning nere i Linköping i september. Även ett förtydligande som min mor har dragit ut och sen mera info om just me som sjukdom.

utdrag ur mitt brev till fk;

Sammanfattning av nedanstående text:

 • Promenera. max 150 meter, (med rullator) sen måste jag sitta och vila ett bra tag innan nästa 150 meter. Gissar att ca 600 meter är gränsen för en sådan promenad totalt för dagen utan att jag totalkraschar efter det.

 • Ska ansöka om eldriven rullstol för utomhusbruk för att orka klara av att ta mig till affären/hälsocentralen osv utan större krasch och framförallt kunna komma ut utan att inte ta mig upp ur sängen på tre dagar efteråt.

 • Sitta upp. Endast bra dagar och inte längre än 5 min i taget, sen måste jag vila/stödja mig/lägga mig ner.

 • Läsning. Ett stycke i en text kan jag behöva ägna flera omläsningar med för att att förstå vad det står. Svåra texter är en omöjlighet och en A4 sida i en bok är max på en bra dag, sen orkar inte hjärnan processa mera text.

 • Prata. Efter endast ett kort samtal med några meningar tappar jag ord, tappar bort mig i mening och minns inte vad jag skulle säga. Jag klarar sällan av att prata i normal ton utan det blir mera en viskning eller väldigt lågt. Även efter ett kort samtal kraschar kroppen med utmattning/trötthet och innebär en lång återhämtning.

 • Extrem utmattning som inte går att vila bort, närmare fatigue än trötthet. Måste egentligen sova minst 10 timmar för att alls klara av att vara vaken lite under dagen.

 • Måste ofta vila på dagen, inte för att vila bort utmattning/trötthet, utan för att skjuta upp förloppet av sjukdomen till senare på dagen.

 • Klarar inte av att laga middagar, mer än max 3-4 ggr per vecka, och då endast enklare matlagning. Även väldigt lätt matlagning innebär en försämring i sjukdomen. Blir alltså oftast matlådor eller köpt färdigmat/halvfabrikat.

 • Klarar ingen repetitiv rörelse och är väldigt känslig för ensidig belastning. Även kortare moment med detta innebär mycket försämring i sjukdomen.

 • Klarar inte av att se på tv längre än ca 15 min innan jag måste ta en paus.

 • Mycket tungandad så fort jag rör mig och ibland även bara jag reser mig upp, får inte luft. Detta har även folk runt omkring börjat märka av och kommenterar detta.

 • Ofta så illamående så jag klarar inte av att sitta upp eller äta. Det enda som hjälper då är att ligga ner tills illamåendet släpper. Det kan handla om någon timme eller ibland hela dagar.

 • Många dagar tar jag mig inte alls upp från sängen utan måste ligga hela dagen och behöver hjälp med att få mat och ta mig till badrummet.

 • Har stora svårigheter med minnet och minns sällan vad jag sagt eller om något blev bestämt, om jag inte skrivit ner i almanackan eller på papper.

 • Använder papper och dator för att skriva ner listor på vad som jag ska minnas.

 • Har migrän, ibland flera dagar i månaden och då försvinner oftast minst ett dygn men ibland även tre dygn, eftersom jag kräks så fort jag rör mig, även när jag ligger ner. Efter en migränattack är jag ännu sämre i flera veckors tid.

 • Ofta får jag väldigt jobbig yrsel och det försvåras om jag ska stå upp eller gå.

 

Så de kommer ju behandla denna under nästa vecka. Men mina intyg och om de faktiskt läser och tar allt i beaktande så finns det ju inte på kartan att de ska tycka att jag skulle kunna klara av ett jobb. Men å andra sidan ska deras sjukskrivningssiffror ner och frågan är om de öh tar någon hänsyn till de nya inskickade papperna.

 

Jag har fått höra om ett fall, där komplettering inkom, som sedan blev godkänd sjukskrivning. Så jag har fortfarande hoppet uppe.

Om nu de fortsätter att neka så är min plan att så snart det går ta mig till AF. Samma dag som jag får höra beslutet. Men med till AF vill jag ju ha någon reporter eller någon som kan beslysa hur det går till när man får sitt SGI nollat. Att Fk nekar sjukskrivning och när jag då kommer till AF, som såklart kommer se det uppenbara, att jag inte på något vis alls skulle klara jobb, inte kommer kunna skriva in mig som 100 % arbetsför. Då kan de ju inte skriva in mig, det medför att FK ser att jag inte är inskriven som arbetsökande och samma sekund kommer de nolla min SGI. Det innebär att jag aldrig mer kommer kunna få någon sjukpenning, om jag inte arbetar ett år och får en ny sgi. Det i sin tur kommer innebära att jag måste leva på försörjningstöd resterande av mitt liv. Det är i alla fall vad jag har att vänta mig i det värsta senariot. Det är så jag läser att många hamnar utanför sammhället i dag. Det är på det här sättet sjuktalen sjunker och FK ”låtsas” att de får ner sjuktalen och regeringen kan få siffror som talar att Sverige är ett ”friskt” land. DÅ ser man inte den ökningen av fattiga och de som tvingas leva på bidragspengar via Sociala.

Nu hoppas jag fortfarande på att min sjukskrivning blir godkänd. Men jag vet vad jag har att vänta mig om jag inte får den godkänd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>