Är det fler än jag som…

Av , , Bli först att kommentera 0

…tycker det slösas onödigt mycket med maten? Jag menar ser vi till de svältande och lidande i världen kan vi undra på vad vi håller på med. Samtidigt retar det mig då vi säger vi vill hjälpa andra och det ojas inte lite över hur vi ska värna om våra flyktingar. I nästa stund är det frosseriet alla tycks leva i. Vad lär vi barnen som växer upp när det ständigt tror det är allt detta överflöd som ger den enda lyckan. Dessutom är det inte speciellt hälsosamt om vi också ser till alla sjukdomar vi drabbas av. De flesta är också välfärdssjukdomar som kunde behandlas på annat sätt i mera förbyggande syften. Att sjukvården inte orkar med alla är väl snarast ganska naturligt. Vad söker folk för idag i jämförelse med tidigare? Visst har sjukvården också kommit långt i behandlingar och jämför vi med tidigare igen botar vi faktiskt tidigare dödliga sjukdomar. Så på det stora hela har vi givetvis en bra sjukvård.

Tänker vi också på hur det ser ut i haven och att fisken eller det haven ger inte längre är självskrivet vi kan hålla på som vi gör. Dessutom alla föroreningar och skräp som finns. Gamla nät är ett stort problem, inte minst i Östersjön för att ta ett exempel. Kampanjer och vädjanden vi ska värna om miljön kommer i blickfånget och stora ord och utfästelser utlovas om en bättre miljö för det levande i vårt naturliga skafferi. Nästa dag är det som bortblåst. Alla har vi ett ansvar, även de som ger ut all reklamen hur vi uppmanas konsumera mera. Jag ser det som mycket av vad vi håller på med är dödsbringande och rena rama självmorden.

Krigen och oroligheterna bottnar också i svält och orättvisor och vice versa. Människorna själva och dess ledare, om de får till någon som inte är diktator, är enda problemen lösa detta. Vi ser själva hur illa berörda av dådet nere i Stockholm vi blev, tänk då också det här sker varje dag i andra länder, fast 10 eller 100 gånger värre. Dessutom har de ingen sjukvård i jämförelse med oss när det händer. Ett redan fattigt och sargat land och befolkningar får det än jävligare. Det är hemskt och ingenting kan vi göra. Bara fortsätta och låtsas som det snöar och gotta oss ännu mera. Ibland får man olustkänslor över hur skevt och ologiskt välfärdssamhället agerar i det vi låtsas stå för. De små problem som vi river upp himmel och jord om, är ju ingenting i jämförelse med hur andra har det. Lite flygskatt, om än den ses orättvis skulle inte skada. Andra länder har redan. England bl a. Den kunde kanske var utformad på ett lite annorlunda sätt. Bilismen ska i vilket fall inte alltid bära alla kostnader. Skam går på torra land. Tiodubbla flygskatten skulle vara hälsosamt.

Gamla politiker som varit med och styrt landet är det dags vi börjar rensa bort nu. Det har ställt till nog mycket helvete som vi nu ska börja sanera bort. Det har inget nytt komma med. Bara gammalt unket dravel!

Jo du vet, fan va skoj

Bli först att kommentera

Den globala uppvärmningen – ingenting vi kan göra åt den på studs

Av , , Bli först att kommentera 1

Människor ängslas och även skräms upp över den globala uppvärmningen som ändå skett. Om det helt och hållet beror på utsläppen kan vi inte vara säkra på. Under tidens gång har det alltid skett temperaturväxlingar. Istiden i cykler om vart tiotusende år. Tiden ännu längre tillbaka var det jättevarmt på vissa ställen där det nu är närmast istider. Dessutom har jordens landområden förflyttats sedan Pangeas tid till vad det nu är. Det råder ständiga förflyttningar och ändringar i jordskorpan och vi vet ju också alla jordbävningar som sker. Att världen och klimatet skulle vara statiskt under alla tider är naturligtvis inte rimligt på det sätt planeterna är uppbyggda tillika jorden.

Att vi ens skulle försöka få jorden att anpassa sig till oss är naturligtvis inget vi rår på. Däremot måste vi anpassa oss till jorden och hur den förändras. Skulle vi ändå försöka minska ner på utsläppen kommer det ändå ta minst några hundra innan det skulle ge effekt. Däremot kan vi ju försöka ändra i lokala företeelser, såsom minska utsläppen och renare miljöer i städerna framförallt. Men då ska inte de som inte har några problem vara med och betala och framförallt straffbeskattas. Då måste man se till och ändra i strukturen hur samhällen är uppbyggda. Sprida ut människorna mer om vi vill rädda jorden. I annat fall för varje steg vi tar framåt går två bakåt.

Renskötseln verkar ha problem nu med de milda vintrarna och att det sedan fryser till och bildar istäcken som renen inte sedan kommer åt födan under. Samma sak här, det går inte göra mycket åt i nuläget. Samerna och renarna får helt enkel anpassa sig efter det klimat som råder. Det forskas lite varstans och resultaten som de får visar på förändringar. Men vad skulle vi göra åt det nu? I vilket fall fram till 2030 kommer nuvarande resultat inte ändras nämnvärt i positiv riktning. Snarare tvärtom tror jag, värmen kommer att stiga ytterligare. Djur och människor har överlevt hittillsdags under jordens existens och vi kommer med säkerhet göra det nu också.

Panikåtgärder och skrämseltaktik med höjda skatter löser inte problemen. Däremot skulle vi alla må bättre av en minskad konsumtion, matsvinn kan vara ett. Det ena utesluter inte det andra.

Bli först att kommentera

P G, f d Volvochefen – vad lite man (jag) visste då och spelet bakom kulisserna

Av , , Bli först att kommentera 5

 

Det går en dokumentär i 2  delar i svt om P G Gyllenhammar. Den första delen gick igår kväll. På play kan man se andra delen redan nu.

Mycket intressant se denne man, nu dryga 80, nybliven far med en 40 år yngre hustru. Minns också Charlie Chaplin som också blev far ungefär vid den åldern. Imponerande och minst sagt ovanligt. Bara i bibeln kan vi läsa om det här och då om Sara som födde vid 90 (?) och blev 127 år.

Nu till verkligheten och den nu levande P G som förtroendeingivande ger sin skildring av svenskt näringsliv hur det såg ut under 70 och 80 tal och fram till 90. Den stora delen som jag tycker är intressant höra är hur sammanslagningen med Norge inte blev av. Det var närmast genialiskt att komma på det nu när Norge börjat leta oljan och det började mer och mer framgå det skulle bli mycket intressant och lönande. De fatta P G och hakade på idén att Volvo skulle bli en del i det norska påtänkta oljeimperiet. Minns jag rätt skulle Norge äga 40 % av Volvo. Jag minns det här, men jag var inte så insatt i det då och kanske också var skeptisk till det här.

Nu i vilket fall var affären i stort sett klar och skulle bara godkännas i ett sista skede. Då kröp Wallenbergarna fram (gamle Marcus) som var delägare i SAAB och avfärdade hela affären i ren avundsjuka som P G påstår. I ryggen hade de också de svenska företrädarna för arbetstagarorganisationerna. Dåvarande näringsminister Björn Rosengren blev mer eller mindre tvingad ta ställning mot, fast i själva verket var han för. Affären gick i stöpet och vi ser nu hur det gått för Volvo. Till största delen ägda av kineserna. Hade affären med Norge blivit av hade vi också fått dela på miljarderna. P G en mycket klok och inseende människa som inte fick sin vilja igenom, både bland arbetarrörelsen och även Wallenberg. Mygel och elände sänkte Sverige till den nivå att vi nästan blev konkursmässiga under en tid. Minns de 500-procenten i räntor och hur skakigt det var. Allt det här kunde undvikits om P G fått sin vilja igenom.

En del av P G här

Sammanfattningsvis kan vi säga att sverige är ett illa skött land och mycket beroende av ett kluvet och splittrat arbetarparti som har dålig kännedom hur företag ska drivas. De årliga kongresserna ger jag inte heller mycket för. Det är ett förlegat sätt ta Sverige vidare liksom 1:a maj demonstrationerna. Det skapar bara konflikter.

Bli först att kommentera

Gruvbrytning – dyrt för samhället och miljöförstörande

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu pratas om gruvbrytning på flera ställen och guld nu när priserna gått upp. De kan lika gärna gå ned igen redan nästa år. Ingen som vet riktigt, det är bara spekulationer och chansningar för att kortsiktigt få in pengar.Sedan när det inte längre är lönsamt lämnar man allt vind för våg. Oftast då också ska allting saneras och då är det skattebetalarna som ska stå för smällen. Man pratar också om litium som behövs i batterier och till elbilstillverkningen. Vad säger Miljöpartiet om det? En farlig produkt som inskränker på miljön och går stick i stäv med Mp:s policy. Mycket egendomligt.

Det är också så att områdena där de här brytningarna sker eller redan sker är exploatering och precis som med vattenkraften som det nu klagas på att inte vinsterna stannar här. Det nämns arbetstillfällen, men de kan vi lika gärna vara utan och hitta andra långsiktiga och miljövänliga lösningar. Det är fortfarande bara andra som drar nytta av det här. Städernas utveckling framförallt. Det är vi som ska leva med skiten och kvar blir bara någon spottstyver. Fortfarande tycker man visst att vi ska bara vara en kornbod att ta resurser från. I gengäld får vi bara högre skatter när de sedan är slut. Det ger ingenting. Det bara kostar och förstör. Att inte folk ledsnar på alla falska löften som ger noll i utveckling.

Du är välkommen tillägga något om du har

Bli först att kommentera

Jag tänkte – nu är det kört

Av , , Bli först att kommentera 0

Sjätte matchen mellan Brynäs och Frölunda började illa för Brynas och jag tänkte nu är det kört. Skulle Frölunda vinna då var Norrlandslaget Brynäs borta från finalspelet där HV71 tagit sig genom att de slog ut Malmö. Det är klart man håller på sista utposten av Norrland. Gävle och Brynäs. Jag har ju själv bott där under en tid och känner väl till Gävle, fast kanske numera det är ombyggt något. E4:an går ju inte rakt igenom som på ”min tid” utan är dragen förbi liksom på många andra orter eller städer. Det var också nära till Uppsala och några besök i Stockholm blev det också. Det var inte en så dum tid i vilket fall. Sverige höll på att lämna allt det gamla, på gott och ont kanske man skulle säga. Längtan till fjällen och det ”riktiga” Norrland tog sedermera över hand och man ville hem till den Lappländska naturen.

Nu helt plötsligt i underläge som det såg ut petade Brynäs in 1-0. Tjoho, det var förlösande. Sedan lossnade det rejält. Det blev både 2 och 3-0. I andra perioden blev Frölunda helt överkörda, liksom i tredje. Det var ren utklassning och matchen slutade 5-0. Nu blir sista och avgörande hemma för Frölunda och då blir läget helt annorlunda igen. Kommer det bara igång med sitt fina spel och får in ett ledningsmål kan det vara kört för Brynäsarna. Men jag håller tummarna för Brynäs naturligtvis. I morron blir det spännande.

 

Bli först att kommentera

Raket i baken

Av , , Bli först att kommentera 2

Att det ska behöva gå så långt att människor får sätta livet till intill politiker fattar allvar. Uppgörelsen med förra regeringen man gjorde upp med miljöpartiet om fri vård för papperslösa (exempel) visar sig nu vilket naivitetsuppfattning man har. Bara för att man är flykting eller invandrare är man för den skull inte dum. Tvärtom och om då också man väljer att använda det mot samhället är det livsfarligt i beaktande man tar med sig en religion som säger det är legitimt döda andra är det ju minst sagt förfärligat. Visst ska man hjälpa sin nästa, men inte intill dumdristighet.

Nu säger man också att det ska till 10 000 fler poliser fram till 2025 tror jag det var och det mestadels bara för att bli poppis. Det avhjälper heller inte problemet helt vi nu står inför och länge stått under lång tid. Tusen poliser har slutat och då har man stått handfallna. Tröga system och långsamt tänkande människor verkar tydligen behöva en raket i baken innan de fattar.

Dådet i Egypten på kristna kopter är ju direkt en provokation mot de civiliserade samhället. Det kan vi inte bara vifta bort.

Bli först att kommentera

Lo, varg, järv och björn

Av , , Bli först att kommentera 3

Det har vi kontroll på och oftast också söks olika djur upp, sövs med bedövningspil och märks med ett påsatt halsband med sändare. Det läggs ner förmodar jag relativt stora summor i de här olika projekten. I utlandet och bland Afrikas vilda djur använder man samma tekniker. Det har nästan blivit en typ av lekstuga.

Mårdhunden som söks med ljus och lykta också och som anses farlig genom att föra sina gener vidare är också ett exempel på vilka resurser som läggs ner i de projekten. Det är säkerligen inte helt gratis det heller och många sysslar både med det och rovdjursmärkningarna.

Djur och människa skiljer sig i dessa fallen. De illegala invandrarna och papperslösa har man däremot ingen kontroll på. Visst kan ett rovdjur vara farligt, men knappast i den grad att de kan tänka ut saker och exempelvis hoppa in i en lastbil och meja ner människor. När olika människor inte ges uppehållstillstånd av migrationsverket skickas de bara ut i samhället. Ansvaret hamnar då på polisen fullfölja utvisningarna. Men hur ska de hitta personerna, kanske också med falskt namn, ingen fast adress och det är ju en omöjlighet spåra upp dessa. Själv vet vi ju hur lätt det är att ha oss under kontroll. Vi finns upptagna i varje register och blir nådda hur lätt som helst.

Den gamla modellen med patrullerande poliser som dagligen gjorde sina patrulleringar kunde se om något avvikande var i görningen. Kameror och övervakning är alltid bra, sedan något hänt. Det är förebyggandet det brister i. Ingenting är så bra på registrera som en vaken och pigg mänsklig hjärna. Dessutom att handla därefter. Här ligger robotarna långt efter.

Bli först att kommentera

Fastnat på sina stolar

Av , , Bli först att kommentera 1

Många i olika myndigheter och andra platser har fastnat på sina stolar och förmår inte lösa problemen de är satta till. Tillåt mig kanske säga, många är som övergödda grisar. Blivit slöa och lata. När något plötsligt händer vaknar man upp ur sin törnrosasömn och undrar vad som sker och som om man visat lite intresse för sitt jobb det man är satt till kunde varit mer förberedda. När människor fått det så bra att man slutat fundera eller bry sig händelsevis hur andra har det då är vi i den situation vi nu är. När något oförutsett inträffar blir alla tagna på sängen. Höga löner och ett mycket trögt system där olika arbetsuppgifter delegeras och i slutändan är det ingen som bär eller tar på sig ansvaret. Migrationsverket sköter inte uppgiften på ett bra sätt, det är ingen underdrift påstå det. Alla verkar tagna på sängen, även polisen eller dess myndighet. Sedan ser vi nu också var samhället är som skörast och svagast när det krisar till lite extra och de invanda problemfria rutinerna ruckas.

Vi kan också undra vad SÄPO håller på med. Minns tillslaget i Boliden på en helt oskyldig. Övergödda grisar där också?

Bli först att kommentera

Utstött fattiglapp skrämmer skiten ur Sverige

Av , , Bli först att kommentera 2

Så kan man gärna beskriva den s k ”terroristen”. Utan fast boende, utvisad och även förmodad utblottad. Var har jag att förlora kanske han går och tänker. Skada samhället så mycket jag kan och eventuellt bli dödad. Vad har jag att förlora. Ingenting. Jag är ändå värdelös och åker jag tillbaks till mitt hemland söker de upp mig och kanske dödar mig. Vad har jag att förlora.

Ungefär så kanske den nu s k ”terroristen” tänker. En vilsen och utstött person som tagit sin tillflykt till religionen och i religionens namn tänker gå till verket med sina gärningar. Människorna omkring verkar alla leva i överflöd och det strider mot de tankar han står för och genom det han kunnat läsa sig till eller fått inpräntat av andra. Värdelösa, otrogna slösande och ogudaktiga människor. Vilket värde har de i hans ögon? Inga. Vad har jag att förlora. Jag blir också berömd och omtalad mer än någon. Vad har jag att förlora.

En tickande bomb. Tick. tack, tick….

Bli först att kommentera

Tillbaka till medeltiden…

Av , , Bli först att kommentera 5

Hur skulle världen se ut om vi förflyttade oss bakåt i tiden. Några speciella gränser existerade inte då heller om vi tar både romariket eller Djingis Kahns rike som var större än det gamla romariket. Man tror att många av de nu levande folken är ättlingar från Djingis Kahn. En enorm framgångsrik krigare som även kuvade dåvarande Kina. De gamla rikena, länderna såg annorlunda ut än vad vad vi idag menar med olika länder och dess nuvarande områden med sina gränser.

Krigen då var minst lika brutala som idag, ännu värre faktiskt om än mera rena renhårigt om vi använder det uttrycket. Det var mera ett krig man mot man där olika kroppsdelar lemlästades. Huvudena rullade säkert av på många. Vi vet ju också de berömda japanska Samurajerna hur skickliga det var med sitt svärd. Tekniken lever kvar fast numera liknande en typ av idrott eller sport som de utför.

Nordens vikingar var också en av då världens grymmaste och vida kända även intill våra dagar. Visst har världen varit lika brutal tidigare om inte att säga bra mycket värre än idag. Ändå givetvis kan vi inte försvara olika dåd som utförs. En viss förståelse har då jag i vilket fall. Skillnaderna mellan de rika (världen) och de fattiga har markant ökat och jag tror mycket av den problematik vi idag ser beror direkt av detta. Vårt system går ändå i grund och botten ut på att vi ska ständigt öka vår produktion och då tillväxt utan tanke på vad det i längden bottnar ut i. Behöver vi alltid ha det senaste skriket? ‘För att inte verka alltför provokativ vill jag inte uppmana människor att inte handla, jag vill bara få en förståelse i det sätt vi lever och att även det kanske inte gynnar alla.

Något försvar för terrorister har jag inte genom att de är oskyldiga som främst drabbas. Det är ju också bara terror de är ute efter. Någon riktig plan verkar de inte ha. Orden ”vi ska inte låta dem vinna” låter mer som de sägs av rädsla. I själva verket har de ju vunnit (inte speciellt passande uttryck) på det sätt vi nu engageras oss. Nästan alla världens mäktigaste länder har någon form av resurser och insatser mot de vi kallar terrorn. Visst har de hittills vunnit. Frågan också är, är det vi själva som tillintetgör oss på de sätt vi låter det rullande klotet bara öka i hastighet. Går det att stoppa eller måste det helt enkelt öka i hastighet tils vi brinner upp?

Det här får vi säkert lära oss leva med långt fram i tiden

Bli först att kommentera