Skolan, Sveriges stolthet – har den förfallit?

Av , , Bli först att kommentera 6

Skolreformen den som kom till 1842 när alla Sveriges barn fick lära sig skriva, räkna och läsa var bland den viktigaste reformen. Vi har också varit unika med när vi införde matbespisningen eller fria skolluncher. Det är få länder som har det privilegiet. Inte ens Norge har, även inte Danmark. Finland har och även Island, men inte överlag och där tas kostnad ut för den eventuella lunchen.

Givetvis är skolan totalt sett en dyr historia och allra helst när den lades på respektive kommun. Men det vill Socialdemokraterna och inte heller Centern erkänna. Den svenska skolan blev sämre sedan den lades om från statlig till kommunal. Om den inte blev sämre överallt, har de ”rika” kommunerna ett övertag. Det säger sig självt, har föräldrar eller befolkningen överlag bättre ställt än övriga med sämre ekonomier drabbar det barnen. Undervisningsnivåerna riskerar bli sämre och kan hålla lägre standard gentemot där vi har områden med välutbildade  människor. Det är ett faktum.

På det viset har Liberalerna rätt, att utbildning är viktig och de var ju dessa också som införde den allmänna skolplikten 1842.

Vänsterpolitiken i det avseendet har varit misslyckat för Sverige när den infördes och främst drabbade det skolan. Skulle jag välja ut ett parti som sitter i den här regeringen, eller medverkar anser jag inte att Liberalerna inte är det sämsta alternativet.

Morsning

Bli först att kommentera

Vad menas med gröna jobb?

Av , , 6 kommentarer 15

Miljöpartiet tror jag ganska säkert inte är intresserade av oss i Inland eller Glesbygd eller varför inte landsbygden i sin helhet. Jag brukar då och då försöka följa med i riksdagsdebatterna på TV det jag tycker är intressant och lyssnar man då till Isabella Lövin och varje gång hon ska försöka försvara sin politik eller regeringens politik så var det minst tre gånger under den dagliga debatten jag såg hon nämnde: Europas största vindkraftpark i Piteå och batterifabriken i Skellefteå. Till detta har vi ju Norrbotniabanan som regeringen tillstyrkt.

Till det kommer all elektrifiering som de flesta verkar vara inne på och borttagandet av det fossila bränslet. Elektrifieringen av fordon är en stor sak inte minst för Miljöpartiet.

Ser vi då till den situationen vi (Lappland och dess områden eller intill) hur mycket av detta gynnar oss och vilka ”gröna jobb” har här skapats? Kännedomen om vårt landskap och hur här människor lever och bor samt under vilka förhållanden vi lever (väder, snö och kyla, långa avstånd) vill jag säga är obefintliga.

Samtidigt pratar hon också om hur bra det är med skattehöjningarna på det fossila bränslet och hennes huvud att tänka vilka det främst drabbar är för henne förståndsmässigt svårt förstå.

Miljöpartiet är ett utpräglat parti för människor med begränsat förstånd hur Sverige idag fungerar som helhet. Synd också att den regering hon sitter i har antagit Miljöpartiets agenda. Det kommer straffa sig vid nästa val om inte något radilalt sker.

Det finns mycket annat också som måste fungera i landet och de verkar de inte klara av. Få är nöjda med den regering vi har och Sjöstedt ångrar nu säkert han var med och släppte fram den. Han väljer nu att avgå (kan vara andra skäl också). Men han kanske hinner vara med och fälla den också, om inte annat stöta till den rejält. Löven och Sjöstedt är inte längre lika goda vänner vilket man förstår. Hur det blir och vad som händer är för mig i det närmaste likgiltigt. Ingen kunde tro Sverige skulle få den utveckling vi nu har. Jättebra? Tyvärr tycker många inte det..

Miljön är viktig, absolut, men det måste finnas en viss balans där också hur den drivs. Jag klagar inte, jag kan bara konstatera läget hur det ser ut.

Det vore väl jättebra om allting kunde bli så bra som Isabella Lövin och hennes kolleger i regeringen tror. Men jag tvekar tro på det. Inte för alla i vilket fall. Men det kanske är ointressant i den demokrati Sverige utvecklat? Alla människors lika värde har blivit en myt.

Det ändå gamla trygga Sverige har gått förlorat.

6 kommentarer

Glesbygden ska inte förvänta sig något

Av , , Bli först att kommentera 9

Vi har nu i Västerbotten den näst största ”tillväxten” utanför storstäderna, vill säga efter kusten från S-svall till Luleå. Det är det som räknas till hela Norrlands utveckling. Hur det blir ovanför Luleå nämner ingen, inte heller Lappland som sträcker sig långt ut till norr.

Givetvis de som ligger närmare kusten får en större utveckling. Att det skulle vara direkt något vara avundsjuk på är naturligtvis dumt. Ser vi till regionen (landsting/sjukvård) är det naturligtvis bra. Detta är ju en gemensam portfölj som pengarna ska tas ur och vi med gles befolkning har naturligtvis mindre resurser på allting, pengamässigt sett.

Vi får nog vara glada som det är och visst är det mera ett sosseprojekt eller ett rödgrönt nu som kusten får, inklusive batterifabriken i Skellefteå. Problemet med detta och all den utveckling som sker kommer förhållandena bli mer lika de vi har i storstäderna eller redan i Umeå. Priserna stiger och främst på bostäder. Lönerna stiger och därmed allt annat. Det gäller Sverige som helhet. Det är ju samma sak när drivmedelspriserna stiger, måste det tas igen på något vis på dyrare transporter. Allting hänger ihop, men ibland verkar man som man inte fattar det?

Vi ser också den s k ”klimatpolitiken” den är inte värd mycket när alla projekt ska sättas igång. Då är det återigen den gamla tillväxten som gäller. Maskinerna (även tillverkning) ska göra jobbet och tur är väl det att vi slipper hackan och spaden.

Det är ju respektive kommunledning som bör ha insikten hur vår framtid ska se ut. Eller hur?

Bli först att kommentera

Miljözoner införs

Av , , Bli först att kommentera 1

Från och med januari i år kunde den första miljözonen för bilar införas. Det är Hornsgatan nere i Stockholm.

Hellre miljözoner i städerna än straffbeskattning på drivmedel som människor på mera avsides platser drabbas av. Om man så vill landsbygd och glesbygd.

I reportaget ser vi att inte alla lever upp till det. Förbudet gäller alla bilar som inte uppfyller miljökrav 5 (Euroklass 5). Eller de som tillverkats/registrerats före september 2011. På transportstyrelsen sidor kan du själv kolla vilken euroklass din bil har.

Hur man sedan kollar upp det här vet jag inte.

Bli först att kommentera

Italiens fascistiska historia

Av , , Bli först att kommentera 3

Igår kväll satt jag och tittade ett program som handlade om Mussolini eller eller som han själv utnämnde sig till ”Il Duce”, ledaren. Det var en hemsk tid här mellan krigen som sedan naturligtvis blev ännu värre när kriget utbröt. Andra världskriget.

Det var en tid av kaos och Europa bestod av en rad diktatorer. Ryssland med Lenin som lät avrätta tsarfamiljen – fast det var redan 1918. Ett närmast brutalt mord som inte var motiverat anser jag. Ryssland eller Sovjet som det senare kallades blev inte på något vis bättre och titta hur det ser ut än idag.

Det var då Italiens ledare som kuppade åt sig makten redan tidigt med fascistiska metoder. Skrämsel, hot och mord. Den som tror Hitler var läromästaren till Il Duce tror fel, det var tvärtom Hitler som hade Mussolini som läromästare på vilket sätt han senare tog makten i Tyskland. Både utnämnde sig själva diktatorer och Europa kokade. Kommunisterna i Ryssland/Sovjet och de båda diktatorerna i Italien och Tyskland som senare ingick en pakt tillsammans.

Det var en hemsk tid, milt uttryckt och när Mussolini och landet Italien och deras ekonomi under en tid radikalt sjönk och för att hans popularitet inte skulle dala invaderade han Etiopien 1935, eller som det kallades, Abessinien.

Ett krig som kostade 300 000 etiopier livet och Italien ett tusental. Det var ett både onödigt och hänsynslöst krig. Det var priset för att få folket på sin sida igen. Att inleda ett krig. Diktatorer tillgriper vad som helst för att vinna popularitet.

Vi vet vad som hände sedan. Amerikanarna kom till undsättning i Europa jämte de redan brittiska styrkorna. Även Kanada och andra länder hjälpte det Europa vi idag har – förutom Ryssland.

Båda dessa herrar, fascisten Mussolini och nazisten Hitler fick till slut betala sitt pris, med det hade kostat oerhört. Stalin gick sedan segrande ur kriget tillsammans med pakten som hjälpte den andra delen av Europa och det blev inget lyckat som vi sedan vet. Kanske det blivit bättre idag förhoppningsvis.

Sista resan i livet som Mussolini företog sig var när han skulle fly till Österrike men kändes där igen vid gränsen av partisaner. Det blev en kort summarisk rättegång på plats och både hans följerska och Mussolini avrättades. Kropparna hängdes sedan upp för allmän åsyn. De bespottades och hånades. Mussolinis kropp uppochnervänd – de var en sed från det gamla romarriket för att skända någon ännu mer.

Italiens historia förändrades radikalt efter detta (1945) till ett demokratiskt styre som de nu haft i 70 år. Fast vi vet ju hur fascister idag försöker komma åt makten. Inte bara i Italien.

Jag glämde nämna den ruttne diktatorn Franco och Spanien.som inte var ett dugg bättre än Tysklands nazister eller Italiens fascister. Idag har vi kvar en stor diktatorer som gör både Europa och andra delar av världen osäker. Det är Putin och Ryssland som ännu inte nått civilisationens gräns. En diktator, gangster och maffialedare för det stora landet Ryssland. synd.

Lenin i Stockholm

Vid krigets allvar när italinarna mötte amerikanarna i Nordafrika (ökenkriget) blev det nedtagna som flugor. Låg stridsmoral, dålig utbilding, dåligt förberedda och deras utrustning höll inte måttet.

Glöm inte Europas mörka historia

Vi bör vara påminda om krigets allvar och inte bara ägna oss åt lättja och rent av flummiga attityder och gärningar som kan sänka moralen inte minst för landet i sin helhet. I världen lyser ondskan fortfarande och kan ta många skepnader.

Bli först att kommentera

Miljardregn över Norrlandskusten

Av , , Bli först att kommentera 8

Man skryter inte inte lite – mediarapportering – vilket miljardregn över Norrlandskusten från Sundsvall och uppåt. 150 miljarder i dagsläget och om några år 150 miljarder till. Sammantaget 300 miljarder som Sveriges skattebetalare är med och bidrar i.

Man (media) kallar det den största tillväxten i Sverige utanför storstadsregionerna. Egentligen är det ju bidrag som utgår från regeringen (röd, grön Mp, ljusblå L och kletgrön C) och det genom satsningen på järnvägen (hur många djur kommer att dödas här?). Skellefteå har också fått bidrag (batterifabriken) från olika intressenter, även privata förutom EU och skattebetalarna. Man skräner inte lite, ändå ropar kommuner i närheten, Umeå bl a efter mer pengar för att rädda den s k välfärden.

Man blir ganska trött på allt det här med kommuner och deras pengar, vad går alla pengar till? Det är ju alltid brist. Har man inte förstånd spara till sämre tider när pengar kommer in. Nä de uppträder som en typ drogberoende, det ska handlas utav bara faan. Sedan står man där igen och tigger pengar.

Moderaterna har börjat driva Socialdemokratisk politik och Socialdemokraterna det motsatta. Ta från det fattiga och ge åt de rika. Jag kan bara på avstånd följa detta och beskåda händelsförloppet. En aning roande är det allt.

Kanske regeringen faller ändå…eller snubblar på järnvägen.

Bli först att kommentera

Moderatstyrd regering vad hade vi då fått?

Av , , Bli först att kommentera 3

Nere i Stockholm ser det inte alls bra ut, inte bara de senaste sprängningarna, utan sjukvården. Finansborgarrådet Irene Svenonius får hård kritik om sjukvården och speciellt akutsjukvården.

Det var också hon som var en av de drivande i bygget av Nya Karolinska. Det är ju vida omtalat detta bygge och till vilken kostnad det blev. Nya fräscha toppmoderna lokaler som ändå inte fungerar utan personal. Det är samma sak med akutsjukvården. Hon säger att nya lokaler ska förbättra situationen. Samtidigt sägs människor upp och verkar inbilla sig människor som ligger och väntar på vård ska övervakas av kameror.

Jag minns för länge sedan (före alliansens tid) när ledningen då bestod av en Folkpartist. Då var det en liknande situation, fast då användes pengarna upp till att radikalt korta vårdköerna och minns jag rätt skedde en viss selektion av patienter. Lika illa som nu var det dock inte men ändå ett missbruk av skattemedel.

En Moderastyrd regering med Sd som skulle ingått tror jag knappast vore bättre för landet. De verkar nu ha en massa idéer om allting som de inte kan genomföra men som de ständigt framför. De hade ju makten mellan åren 2006-2014, blev landet mer utvecklat då och Norrland, Inland och Glesbygd?

Försvaret ska nu också utvecklas vilket verkar vara en enad front för. Men klimatet, blev det då helt plötsligt en mindre viktig fråga? Var de ska ta pengarna ifrån nämns inte, men som vanligt blir det väl på drivmedel och av människor som redan är hårt utsatta. Då givetvis kan man skylla på klimatet, att de ska räddas.

Visst behöver vi ett försvar, men jag upplever det ungefär som det vi hade på 40-talet. Omodernt. Men jag vet inte, jag tycker tonen med krig och upprustning leder bara till ett värre scenario. Visst är jag besviken på hela upplägget som det nu blivit och där sossarna målat in sig i ett hörn. Tycker man försvaret och en stor del av stadsbudgeten ska gå dit, ja då ska man rösta på Moderaterna.

Ett försvar liknande igelkottens vore inte så dumt. Leva som vanligt utan större ansträngningar och bära skyddet på sig. När den känner sig hotad (igelkotten hotar ingen) kryper den ihop som en boll och fäller ut tagarna. Men så smarta är naturligvis inte människor. De ska kriga och bråka som de alltid gjort.

Sverige ligger långt framme vad det gäller digital teknik som många vill åt. Ett cyberkrig pågår redan.

Bli först att kommentera

Flyget i Vilhelmina, det måste utvecklas.

Av , , 4 kommentarer 3

Det är min slutsats vad jag kommit fram till och med det en större flygplats. Att miljökraven skulle sätta stopp för det är obefintligt. Naturligtvis kanske det ses som egoistiskt från Vilhelminas håll eller mitt, men det är ju så det fungerar. Det gäller att hugga för sig av det som finns. Alternativen till överlevnad är inte många. Låsa in oss i våra hålor och börja – eller redan är – med någon typ kalabilsm tills att i slutändan ingen överlever. Utveckling är ordet.

Ser vi också till miljö och klimat, dessutom förenat med risker, ta bilen till närmast större flygplats – Umeå eller Skellefteå – får vi därigenom också onödiga utsläpp. Kanske inte de värsta, men det är ytters obekvämt och mycket tidsödande. En större flyplats i Vilhelmina? Ja.

Jag tror de som räknat på det här har rätt. I långa loppet kan det vara vår enda möjlighet till utveckling. Långväga turism kan vara en av andra lösningar till mera utveckling.

Söndrade vi stå, enade vi falla. Eller var det tvärtom…

4 kommentarer

Finns inga genvägar – flyget måste minskas ner

Av , , Bli först att kommentera 7

Sveriges plan till att börja med är att blanda i biobränsle i det fossila med 1/3. Det skulle främst vara flyget. Det ska sedan utökas fram till 2030 med mer inblandning. Detta är ingen helhetslösning anser jag.

Det finns en rad problem med det här. För det första är jag ganska säker på det biodrivmedel man får fram (ännu ingen plan) kommer bara bli en bråkdel om vi jämför med vad som förbrukas idag, överlag. Det är enorma mängder som bara Sverige förbrukar av dagens fossila.

Det andra problemet (som jag tidigare påtalat) är att skog, natur, djur och växter är en viktig del också, kanske ännu viktigare att vi kan behålla vår flora och fauna som det heter. Utan naturens mångfald vill inte jag leva. Ett dött landskap utan djurliv vad är det och städerna bara i betong. Jag anser det är ingen framtid.

När vi väl insett att vi måste ner med förbrukning och främst inom flyget och ta dessa konsekvenser som man inte alls vill, då först kan vi börja se en en typ av ljusning. Reaflyget och de stora planen måste minst halveras världen över. Det har nu också skett en rad olyckor med dessa jetplan. Ibland oförklarliga händelser och ibland av förklarliga skäl. Även nerskjutningar både av misstag, men även direkt medvetet. Det har blivit farligare flyga helt klart och detta beroende av mängden flygningar. Mängden av flygningar måste ner världen över. Det finns ingen anledning åka flera gånger/vecka mellan exempelvis New York och Sverige.

Detta är en av människans värsta direkta påhitt, en del i det som förgör vår värld och blir till det sämre. Det gamla inneslutna samhället var bra mycket bättre på det viset. Lite av en tillbakagång till det skulle vara till det bättre.

Sverige måste utvecklas och vad menar man då om inte vi ska ha liknande förhållanden som i Sveriges största städer. Detta skapar ju bara problem vilket vi ständigt ser. Bara under denna helgen har minst ett mord skett samt sprängningar. Det har blivit vardag, är detta utveckling?

Vi ska vara glada vi slipper just den utvecklingen. Problemet här också blir när Sverige ska ses över innefattas vi också och ska dras in i alla andra problem som inte har den typen eller av den karaktären av problem. Vi behöver utveckling inom andra områden där vi stoppas p g a av att politiken som oftast har en agenda som utgår från Sveriges tätaste områden.

Bort med minst hälften av civila jetplan.

Vi tar också in människor som skapat stora problem. Nyss hörde jag att en som utgett sig för en inom militären varit spion. Sverige blir farligare och farligare om vi inte börjar dra åt snaran för vad vi tror är vänliga snälla människor. Vår dumdristighet att tro gott om alla kan bli vårt fall.

Vi kanske också skulle börja fundera mera på om alla som nu bara koncentrerar sig på klimatet inte borde säkerställa Sveriges trygghet också. Helhetssynen på det svenska samhället måste bli bättre. I många frågor låser man fast sig och de andra frågorna glöms bort. Vi måste få ett Sverige där hela bilden tas med. Inte bara delar och glömmer allt det övriga.

Är det rimligt skjuta problemen på bilismen genom att ständigt höja bränsleskatterna? Kommer det lösa problemet? Knappast. Det är den enklaste metoden man tillgriper genom att sila myggen och släppa igenom kamelerna, Inkompetens.

Bli först att kommentera

Internationalen är den passande idag?

Av , , Bli först att kommentera 9

Ser vi till texten i den  kan jag hålla med och inte. Ord som till lycka alla bär…kan man fundera över. Ord som: Båd´stat och lagar oss förtrycka
vi under skatter dignar ner. Skulle däremot passa in på nuvarande regering (strider mot) men även på Reinfeldts (följer manifestet). Det omvända.

Att kriget ska bort är naturligtvis en bra del i den. Men mycket är långdraget och skrevs i en annan tid av denna.

Den skulle också vara starkt kommunistisk och endast se till kapitalets (läs arbetsgivare) skuld till det onda. Utan insatser, byggande, utvecklad teknik osv, skulle inte vårt samhälle varit mycket. Den gamla stela kommunismen är inte mycket stå efter om vi ser helheten. Inslag som rättvisa osv kan till viss del vara befogat, men som kampsång i det Socialdemokratiska partiets manifest är jag starkt tveksam om den hör hemma idag eller skulle för längesedan tagits bort.

Den riktar sig ju främst till stora arbetsplatser, främst till mera koloniserade områden och där folket ändå kunde få sin brödföda ifrån. Ser vi till hur samhället är uppbyggt idag och tar Sveriges kommuner, är inte de bland de största arbetsgivarna? Samtidigt är facket kommunal något som talar emot sig själva. De sjunger protestsången tillsammans med Socialdemokraterna på deras kongress när de själva är med och styr i samhället till stor del. Tidigare var det till största delen.

Välstånd och välmåga kommer knappast från intet utan främst från produktionen. Sveriges gruvor och skog är till stor del något av detta.

Vänsterpartiet ska visst nu ändra radikalt i sitt partiprogram. Skriva ett nytt sägs det. Det nuvarande innehåller starkt texter och ord från den kommunistiska eran som vi ser hur misslyckad den är. Kina är väl de enda som lyckats, men hur många döda har det krävt? Miljoner, kanske miljarder människor har fått sätta livet till för vad de nu idag blivit.

Venezuela, Ryssland, Iran och även Kina står på enad front och försvarar den strategi som få längre tror på.

Att Sverige kan behöva en förändring också från det mera som innefattas i både S och nuvarande V torde vara uppenbart.

Uppfinningars tid, där Sverige ändå legat relativt långt framme och då även skapat arbeten som gett skatter som sedan Socialdemokraterna kunnat bygga upp landet med. Deras storhetstid verkar nu vara ganska urvattnad och att det gamla kommunistiska manifestet inte fungerar idag.

Tänker Jonas Sjöstedt fälla regeringen tillsammans med Sd och andra, vad får vi då istället?

Kanske bäst som vi har ändå?

Att vi kan behöva radikala förändringar kan vara på sin plats. Frågan är ändå om det bara är skenbart. Indragningar/besparingar, vilka är det som drabbas av dessa?

Tråkigast är att de gamla idéerna tillämpas när de försöker skapa något nytt. Om ni nu förstod vad jag menade? Jag kanse inte riktigt förstår det själv. Olika punktskatter som utarbetas kanske är den starkaste anledningen fundera över om den alltid slår rätt?

Vill man inte själv offra något (lägga arbete, utveckling på) kanske man inte ska klaga alltför mycket.

Ser vi till Vilhelmina och det starka fäste S och V fått, eller haft, hur väl har det utvecklats? När de allmäna medlen sinar (skattebortfall) står sig de bådarna partierna slätt. Kommunen kan inte i sig själv utvecklas. Har jag helt fel eller till stor del rätt? Det kan du själv fundera över.

Bli först att kommentera