GEA

Predatorn vargen

Sent igår kväll tittade jag lite på en debatt där man bl a behandlade EU och dess roll. Sedan som var nästan mera intressant var debatten om rovdjuren. Främst vargen då och vilken skada den kan göra på tamdjuren dit även renen då räknas. Det var en representant från Jägarnas Riksförbund och en från Djurskyddsföreningen om jag inte missminner mig helt. I vilket fall poängterade jägarnas företrädare att vargstammen måste ner och att det låg på jägarna att utföra den saken. I motsats då tyckte den andra partens representant för djuren att det var i princip för lite varg och att det inte var jägarnas uppgift hålla den under kontroll. I sammanhanget poängterades det också att många av våra vilda djur, främst björnen, att den stammen hade blivit alldeles hög. Det var mestadels jägarnas representant som tryckte på det också.

Från jägarhåll poängterades det var inte trevligt se sina husdjur lemlästade av vargen. Även får och annan kreatur drabbades hårt och andra som räknas till tamdjur. Vargen påstods inte tolerera några andra djur inom sina stora revir. Varken vilda eller tama. Jag minns inte hur många ton älg den skulle äta upp, men det var en hög siffra och jägarnas representant menade att mycket kött från skogen och det hälsosamma vilda gick förlorat till vargens fördel. Djuraktivisten hade helt andra åsikter som jag tycker föreföll märkliga.

Skulle jag göra ett ställningstagande tycker jag jägarförbundets representant hade en bättre syn i frågan. Visst är det fint med de vilda djuren men att ha en för hög rovdjursstam är inte bra. Jag har också en viss förståelse varför vissa hatar rovdjuren. Det är klart det är inte roligt hitta sin djur sönderrivna och uppätna av olika bestar. Bättre att ha kontrollerade legala jakter än att vi ska behöva läsa om de illegala när människor tröttnat på rovdjurens framfarter.

För att varken reta den som är för eller emot rovdjuren eller vargen har jag gått på de uppgifter jag fick under gårdagens debatt och bildat mig en uppfattning från detta. Har du något att tillägga eller tycker saknas får du gärna lämna en kommentar.

Debatten om EU kanske jag kommer närmare till senare.

2 kommentarer

  1. Dag Lindgren

    Jag nappar på din inbjudan till kommentar. Jag tycker varg har så stor kulturell/historisk betydelse att den bara av det skälet skall finnas i Sverige. Dock finns det fler än Riksdagen och många forskare verkat för. Själv tycker jag det skulle räcka med drygt hälften så många som nu finns med beaktande av de stora konflikter den orsakar, och det är nog eftersom vi är med i EU som det blivit dubbelt så många som många insatta tycker är behövligt.
    Men jag tycker det skulle tolereras fler vargar i de fyra nordligaste länen. Skälet är att vargens största problem är att den är starkt inavlad och det därför behövs färskt blod och det finns i Finland och finska vargar vandrar in i Sverige men deras gener når nästan aldrig den svenska förekomsten. Tolererades fler vargfamiljer i de nordligaste länen skulle nytt blod nå Sverige och inkorporeras i den svensk/norska vargstammen. Håller man antalet vargar i mellan-Sverige nere, så skulle det nya blodet få bättre genomslag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>