GEA

Zorn – en bedrövlig historia

Hur många var det som tittade på programmet igår kväll ”Zorn bakom kameran”? Det var visst någon släkting till hans hustru som varit med och gjort programmet. I motsatta kanalen gick programmet ”Doobidoo” vilket jag valde bort. Håller på bli ganska less på alla nöjes-/musikprogram, spexande och annat folk sysslar med. Musik i all ära, men ibland blir det för mycket. Men som sagt slog jag då om kanal och tittade på programmet om Zorn. Väldigt intressant och såna program ger ju något tycker jag. Både en ren historiebeskrivning och även människan bakom.

Det var en ganska sorglig historia ändå. Det manliga idealet och på vilket sätt en man kunde göra precis vad som föll honom in. Kvinnan starkt underordnad men trots det var nöjd med sin roll. Hans enorma sug efter nakenmodeller var i det närmaste sjukligt. Många av hans modeller verkade trots allt trivas i sina roller. Men några trädde också fram som var på gränsen ta livet av sig. De gillade inte alls situationen de befann sig i. Mannen bakom kameran Zorn skulle vi idag kallat närmast ett äckel och avskum. Hans hustru tillät troget honom göra vad han ville i deras barnlösa äktenskap där endast de hade sina hundar och en del andra djur som sina kelgrisar.

Starkt nergången genom sitt supande, resor och vistelser bland olika samhällsskick – bordeller inte ovanligt – orkade inte hans kropp längre. Han dog endast 60 år gammal. Livslängden var naturligtvis kortare då men ändå. En stor konstnär naturligtvis som satt sina spår i svenskt kulturliv och hyllas varje är genom en minnesceremoni i sin hembygd.

Tänker vi på dagens debatter om jämställdhet är nog det här i rak motsats. Vad grymt utsatta en del av kvinnorna var på denna tid. Jag tänker på alla stackare som måste ägna sig åt prostitution och de destruktiva bordellerna. Man ryser då man tänker på det och lika förbaskat finns sånt än idag. Det är förskräckligt!

Vi ser nu också och inte minst inom den ”respekterade” Svenska Akademien hur det verkar fungera. Det gamla arvet verkar leva kvar och skräpet har inte sopats bort under mattan utan ligger fortfarande kvar när man lyfter på den och visar sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>